Zullen de wereldleiders in Rome de honger in de wereld stoppen? vraagt Oxfam

Van 16 tot 18 november vindt in Rome de Wereldvoedseltop van de Verenigde Naties plaats. Een aantal staatsleiders zal er hopelijk naar duurzame oplossingen zoeken voor de voedselcrisis.

Dient het nog gezegd dat de uitdaging immens is? Zelfs nu de voedselprijzen op de wereldmarkt sterk gedaald zijn en er heel wat mooie beloften gedaan werden (o.a. tijdens de G8-top afgelopen zomer) haalt de honger in de wereld nooit eerder bereikte hoogten. Meer dan een miljard mensen lijden chronisch honger.

Een van de ontgoochelende vaststellingen is dat er niets werd ondernomen om de dieper liggende oorzaken aan te pakken. Ook voor de economische, de financiële en de klimaatcrisis werden geen overtuigende antwoorden geformuleerd terwijl deze de voedselcrisis nog verergeren.

Het heeft allemaal te maken met de onbekwaamheid van staten en van regionale en internationale instellingen om een landbouw- en voedselbeleid uit te voeren die voorrang geven aan de mensen. Privé-belangen en een scherpe concurrentie maakten dat de oplossingen in de praktijk onvoldoende ontwikkeld werden. Tegelijk ging het vermarkten en de speculatie rond landbouwgrond en landbouwproducten ongestoord verder.

BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel