Zwakke overheden speelbal voor landinvesteerders.


oxfam Internationale dag tegen landroof[Foto: Oxfam]

Oxfam-rapport rond landroof luidt Internationale Actiedag tegen landroof in.


Het voorbije decennium werd wereldwijd zowat 65 keer de oppervlakte van België verkocht aan buitenlandse investeerders. Nieuw Oxfam-onderzoek toont aan dat landinvesteerders steevast landen uitpikken met een zwak overheidsbeleid. Lokale gemeenschappen zijn daarvan de voornaamste slachtoffers. Oxfam trekt aan de alarmbel en organiseert op 7 februari een wereldwijde actiedag. In Brussel wordt onder meer Manneken Pis 'verkocht'.Tijdens de Internationale Actiedag tegen Landroof roepen actievoerders de Wereldbank op haar investeringen tijdelijk op te schorten en het voortouw te nemen in de strijd tegen landroof.

 

 

Zwak bestuur, goede zaken

"Een zwak overheidsbeleid betekent dat investeerders snel en goedkoop zaken kunnen doen", zegt Stefaan Declercq, algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit. "Investeerders pikken er landen met zwakke regels en gebrekkige voorschriften uit, omdat die een gemakkelijke prooi vormen. Maar voor de lokale gemeenschappen kan dit een ware ramp zijn: de mensen spelen hun huis en hun bestaansmiddelen kwijt zonder enige vorm van compensatie."

Voor dit onderzoek werden gegevens uit de Land Matrix – een databestand over transacties in landbouwgrond van plus 200 hectare – vergeleken met de indicatoren van de Wereldbank die meten hoe goed een land bestuurd wordt. Die indicatoren meten o.a.. de inspraak (kiest de bevolking bijv. mee haar regering), de aansprakelijkheid, de rechtszekerheid, de reglementering van de privésector, het onderzoek naar corruptie,...

De gemiddelde score voor vier essentiële beleidsindicatoren bleek 30 percent lager te liggen voor landen met grootschalige grondtransacties in vergelijking met landen zonder dergelijke transacties.

In een aantal gevallen blijkt de hoeveelheid land die potentieel beschikbaar is voor investeringen ook weinig of geen rol te spelen:

  • In Guatemala, dat voor de vier essentiële beleidsindicatoren lager dan het gemiddelde scoorde, bleken er de voorbije tien jaar 87.000 ha grond van de hand te zijn gedaan, hoewel er op het platteland zeer veel honger en ondervoeding heerste.
  • Botswana echter, dat per hoofd van de bevolking ongeveer over evenveel grond beschikt maar dat wel beter scoort voor de vier indicatoren, ondertekende niet één grootschalige landovereenkomst.

Deze Oxfam-analyse wordt bevestigd door eigen onderzoek van de Wereldbank.

 

 

Verkocht

Tijdens de Internationale Actiedag tegen Landroof zullen actievoerders wereldberoemde plaatsen symbolisch "te koop" stellen. Van de Sagrada Familia in Barcelona tot het Colosseum in Rome. Ook in Brussel gaat de actie op 7 februari door: het Atomium, het Koninklijk Paleis, Manneken Pis, de Grote Markt en de Kunstberg zullen die dag verkocht worden.

Met deze actie roept Oxfam de Wereldbank op haar investeringen in land tijdelijk op te schorten en na te gaan of het gevoerde beleid landroof in de hand werkt of niet. De bank bekleedt een unieke positie omdat zij de internationale normen vastlegt voor investeringen in grond, fondsen ter beschikking stelt en zelf advies over landinvesteringen geeft aan ontwikkelingslanden.

"De Wereldbank moet een topprioriteit maken van deze stormloop op landbouwgrond. Want op 10 jaar tijd werd 65 keer de oppervlakte van België verkocht aan buitenlandse investeerders", zei Stefaan Declercq.

Contact: Wouter Fransen, Hoofd communicatie & pers, Oxfam-Solidariteit, 0479 67 28 28Meer info:

 

11be

 

 Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel