100.000 Vlamingen steunen Vredeseilanden

 

Vredeseilanden dankt haar 12.000 vrijwilligers, het Vlaamse publiek en de media voor de steun tijdens de straatactie van dit weekend. Vredeseilanden vraagt een engagement van politieke en economische actoren om de miljoenen boeren en boerinnen die wereldwijd in armoede leven, kansen te geven. Zo staat het ook in de millenniumdoelstellingen.


Dit jaar trokken meer, vooral jonge vrijwilligers gemotiveerd de straat op en kon Vredeseilanden rekenen op een brede media-aandacht. Volledige cijfers zijn nog niet bekend, maar de eerste prognoses geven aan dat het resultaat van vorig jaar wellicht niet zal worden geëvenaard. Toen werd een recordbedrag van 801.410 euro ingezameld.

Naast de straatactie kan Vredeseilanden rekenen op een groeiend aantal trouwe schenkers die een gift overmaken via een overschrijving. Het voorbije jaar stegen deze giften met 9 % wat goed is voor een bedrag van 959.824 euro.
Mede dankzij deze fondsen kan Vredeseilanden haar 150 landbouwprogramma’s in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Europa ondersteunen.

Binnen het kader van "2015-De Tijd Loopt"  voert Vredeseilanden samen met 11.11.11 en Oxfam-Wereldwinkels een jaar lang campagne om een halt toe te roepen aan de vrijmaking van wereldvoedselmarkt via de Economische Partnerschap Akkoorden (EPA’s). Deze handelsakkoorden tussen de Europese Commissie en 35 ACP-landen (landen van Afrika, Caraïben en Pacific) vereisen een grote mate van marktopening aan de kant van de ACP-landen.  Dit houdt gevaar in voor de landbouw en ontluikende industrieën in de ACP-landen die moeilijk kunnen concurreren met de sterke Europese economie. Voor deze landen zijn momenteel onvoldoende beschermingsmaatregelen voorzien om zich te beschermen tegen de nadelige effecten van verhoogde goedkope invoer.
Om deze campagne kracht bij te zetten werden in Vlaanderen de afgelopen 2 maanden reeds meer dan 30.000 handtekeningen verzameld.

Deel dit artikel