100 organisaties in open brief: publiceer VN-database van bedrijven in Israëlische nederzettingenindustrie

Een nederzetting in Zuid-Hebron

100 organisaties, waaronder 11.11.11 en verschillende andere Belgische ngo's, richten zich in een open brief tot de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten. Ze roepen op tot de onmiddellijke publicatie van een VN-database van bedrijven actief in de Israëlische nederzettingenindustrie.

Israëlische nederzettingen zijn oorlogsmisdaden onder internationaal recht en maken duurzame sociaaleconomische ontwikkeling in bezet Palestijns gebied onmogelijk.

Desondanks bieden talloze banken en private bedrijven nog steeds de financiële basis voor de instandhouding en uitbreiding van de Israëlische nederzettingenindustrie. De Verenigde Naties werken daarom sinds 2016 aan een database van bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingenindustrie. 

Dynamische database

De publicatie van deze database liep al verschillende keren vertraging op, onder meer door hevige Amerikaanse en Israëlische druk. In een open brief aan VN-mensenrechtenbaas Michelle Bachelet roepen 100 Palestijnse, internationale en Belgische organisaties daarom op tot de onmiddellijke publicatie van de VN-database.

Ze benadrukken daarbij ook dat de database online beschikbaar moet zijn en regelmatig geüpdatet moet worden. Bedrijven die zich terugtrekken uit de nederzettingen kunnen op die manier onmiddellijk uit de database verwijderd worden, in plaats van hier nog maanden op te moeten wachten.

De ondertekenende organisaties benadrukken verder dat de VN voldoende middelen moet vrijmaken om de database te onderhouden, en dat VN-lidstaten bedrijven actief moeten informeren over het bestaan van de database. 

België

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders herhaalde in oktober 2018 in het parlement dat België voorstander is van de VN-database. 11.11.11 roept de minister en zijn diplomaten in Genève daarom op om actief te ijveren voor een snelle publicatie van een dynamische database, en hiertoe ook andere EU-lidstaten te mobiliseren.

Dergelijke Belgische initiatieven zouden bijdragen aan de verdere uitbouw van een Europees 'differentiatiebeleid' tegenover nederzettingen, waarbij landen systematisch Israëlische nederzettingen uitsluiten uit alle politieke, financiële en economische relaties.

Ook de VN-Veiligheidsraad en het federale parlement vragen zo'n differentiatiebeleid. 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels