11.11.11 doet aan speeddating in Burundi

griet magnette reynders
11.11.11-medewerkster Griet Seurs in gesprek met ministers Reynders en Magnette

De laatste voorbereidingen voor de feestelijkheden van de 50 jaar onafhankelijkheidsviering werden nog snel op het allerlaatste moment getroffen: de stad vol Burundese vlaggen hangen, wegmarkering aanduiden daar waar hoogwaardigheidsbekleders mogelijks zouden passeren en de helikopters nog wat vliegoefeningen laten doen.Lang geleden dat er nog eens hoog bezoek was in Burundi: een delegatie bestaande uit prins Filip en prinses Mathilde, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette, met in hun kielzog een horde pers, landde zondag 1 juli in Bujumbura. Exact 50 jaar nadat Burundi, tezamen met zijn buurland Rwanda, onafhankelijk werden.

 

 

Jammer


11.11.11 vindt het wat jammer dat deze protocollaire reis de eerste missie was van de beide ministers. Zeker als je weet dat het sinds de tweedaagse missie van Minister Vanackere in mei 2010 geleden is dat er nog een Minister van Buitenlandse zaken in Burundi is geweest.

Voor een Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking is het zelfs terugtellen tot februari 2009 met Charles Michel. Vrij schandalig voor de grootste bilaterale donor van Burundi.

De verwachtingen bij 11.11.11 waren dus hoog gespannen. Zouden de ministers gevoelige thema's aanhalen tijdens de publieke speechen op de cocktail van de Belgische ambassade? Prins Filip zou alvast, net zoals de koning tijdens de onafhankelijkheidsviering van DR Congo, ook hier niets zeggen.

 

 

Geslaagde speeddate

Bij aankomst van de delegatie, mocht 11.11.11 nog wel op speeddate met zowel het prinselijke paar als beide ministers. Prins Filip en prinses Mathilde waren zeer geïnteresseerd in de ondersteuning door 11.11.11 van de civiele maatschappij en de moeilijkheden die deze organisaties ondervinden bij hun werk. Een geslaagde date kunnen we wel stellen.

Ook tegenover beide ministers, kreeg Griet de kans om 11.11.11 voor te stellen en onze prioriteiten duidelijk te maken: steun aan de civiele maatschappij om vrijuit te kunnen spreken, strijd tegen de corruptie op alle niveaus en de heersende straffeloosheid en de noodzaak voor openheid en goed bestuur in het land.

Minister Reynders verzekerde haar meteen dat die prioriteiten ook in zijn speech zijn opgenomen. We hoorden hem inderdaad benadrukken achteraf dat Burundi nog een lange weg heeft af te leggen, zeker wat betreft justitie en de strijd tegen corruptie.

Minister Magnette leek iets minder bij de les tijdens de speeddate. Misschien was hij op voorhand al uitgebreid geïnformeerd via de persberichten en memoranda van 11.11.11?

Ook hij kwam terug op het corruptieprobleem in het land tijdens zijn speech. In één zin vermeldde hij ook de voorwaardelijke enveloppe van 50 miljoen euro, zonder verdere uitleg en zonder boodschap. Toch een teleurstelling.

We rekenen op een volgende date met Minister Magnette tijdens een lunch die gepland staat met de Belgische ngo's, in de hoop verder te kunnen ingaan op de pijnpunten in de ontwikkeling van Burundi en de Belgo-Burundese samenwerking.


Vreemde locatie

Nog vermeldenswaardig is het detail dat de cocktail van de Belgische ambassade werd gehouden in het restaurant Lac Tanganyika, waar op 13 oktober 1961 de kersverse Burundese premier en prins Louis Rwagasore van Burundi werd vermoord.

Dat het toenmalige Belgische voogdijheerschap geen hoog petje op had van de prins is een publiek geheim. De Burundese bevolking beschouwt Rwagasore echter nog steeds als hun grote held en verzoener. Waarom nu net deze plaats werd uitgekozen voor de Belgische viering, is voor vele Burundezen dus een raadsel.

Deel dit artikel