11.11.11 in 2018

11.11.11 in 2018

Voor het tweede jaar op rij stond onze campagne in 2018 in het teken van migratie en vluchtelingen. We vertolkten een belangrijke stem in het publieke debat net op een ogenblik dat de stellingnames rond migratie scherper en eenzijdiger werden, zoals een onderzoek van de KULeuven en UGent aantoonde. Onze vrijwilligers voerden gedreven als altijd campagne en vormden zo het lokale gezicht van de verbindende campagne #AllemaalMensen. Toen de crisis rond het Marrakesh-pact op het einde van het jaar uitbrak vormden we opnieuw een noodzakelijke tegenstem tegen de desinformatie over dit pact. Uiteindelijk keurde onze regering de Global Compact on Migration goed.

Bij een thema als klimaat dat noord en zuid aanbelangt, probeerden we om de stem van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in de debatten te krijgen. We riepen actief mee op voor de grote klimaatmars op 2 december. De klimaatwijziging is nu eenmaal geen toekomstmuziek meer voor veel inwoners van landen waar het nu al uiterst droog is of waar cyclonen abnormaal hard toeslaan.

Wat het zuiden betreft kijken we met blijdschap naar de stop op uitbreidingen van palmolieplantages met een negatieve impact op mens en natuur in Indonesièˆ waarbij onze partner Sawit Watch een grote rol speelde. Vanuit Afrika kregen we dan weer gemengde signalen. Na jaren uitstel en onzekerheid vonden er uiteindelijk verkiezingen plaats in Congo, op zich een grote vooruitgang. Dat deze verkiezingen niet correct verliepen was dan weer een tegenvaller. Ondertussen kijkt iedereen wel naar de nieuwe president Tshisekedi en naar de prille stappen in de richting van verandering die hij zet. Zeer slecht nieuws werd dan weer aangekondigd in Burundi waar de regering de bewegingsvrijheid van het eigen middenveld en buitenlandse ngo's steeds verder begon in te perken, wat uiteindelijk leidde tot de sluiting van het kantoor van 11.11.11 in april 2019.

Organisaties in het zuiden versterken en de stem ervan laten horen was ook vorig jaar onze grote leidraad. We blijven die rol spelen in een context waar dat meer dan ooit noodzakelijk is.
Veel leesplezier gewenst. 

Bea Cantillon, voorzitster 11.11.11 

Deel dit artikel