11.11.11 observeert Rwandese verkiezingen

Op 9 augustus vinden in Rwanda presidentsverkiezingen plaats. Verontrust door de recente politieke ontwikkelingen, zal 11.11.11- Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging  ter plekke de verkiezingen observeren, samen met partnerorganisatie Ligue des Droits de la Personne dans la région des Grands Lacs (LDGL).

De laatste maanden rijzen steeds meer vragen over de politieke situatie in ‘donor darling' Rwanda. Een oppositieleider en een journalist werden de voorbije weken vermoord en verschillende van hun collega's worden geïntimideerd of gearresteerd. De anders zo rustige hoofdstad Kigali werd verschillende keren opgeschrikt door granaataanslagen. Media en civiele maatschappij worden de mond gesnoerd. En omdat de belangrijkste oppositiepartijen er niet in slagen zich te registreren, blijft huidig president Kagame als nagenoeg enige kandidaat over.  

Dit verkiezingsproces is een belangrijke barometer voor de Rwandese democratie en vrede. De partnerorganisatie van 11.11.11 in Rwanda LDGL (Ligue des Droits de la personnes dans la Région des Grands Lacs) houdt, samen met andere organisaties uit de Rwandese civiele samenleving, deze verkiezingen dan ook nauwlettend in het oog. LDGL is een gereputeerde mensenrechtenorganisatie met een grensoverschrijdende regionale structuur, die ook de vorige verkiezingen in Rwanda observeerde. De organisatie zal deze keer een tweehonderdtal observatoren uitsturen op 9 augustus, waaronder een medewerker van 11.11.11.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel