11.11.11 steunt oproep betoging tegen oorlog in Midden-Oosten

De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten lopen opnieuw op. Een kleine vonk kan volstaan om de situatie verder te doen escaleren. 11.11.11 steunt daarom de oproep om op 25 januari 2020 (14h) in Brussel te betogen voor een duurzame de-escalatie tussen Iran en de Verenigde Staten.

Op 3 januari 2020 doodden de Verenigde Staten de Iraanse generaal Qasem Soleimani bij een drone-aanval nabij de internationale luchthaven in Bagdad (Irak). De aanval kwam er nadat eind december 2019 een Amerikaan omkwam bij een raketaanval op een Iraakse militaire basis, waarna het Amerikaanse leger stellingen van een pro-Iraanse militie bombardeerde en daarbij meer dan twintig militieleden doodde. De militie, Kata'aib Hezbollah, viel vervolgens de Amerikaanse ambassade in Bagdad aan, waarna de Verenigde Staten Soleimani doodden.

Gneraal Soleimani was een problematische figuur met vele burgerdoden in de hele regio op zijn geweten, maar zijn buitenrechtelijke executie dreigt de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran verder te doen escaleren en is illegaal onder internationaal recht. De toegenomen spanningen tussen Iran en de VS dreigen bovendien de vreedzame burgerprotesten in Irak te ondermijnen. In Irak komen al maandenlang grote aantallen burgers op straat om sociale rechtvaardigheid, een einde aan de wijdverspreide corruptie en aan buitenlandse inmenging te eisen.

11.11.11 steunt daarom de oproep van een reeks Vlaamse en Franstalige vredesorganisaties om op zaterdag 25 januari 2020 te betogen voor een einde aan de escalatie tussen de Verenigde Staten en Iran. 11.11.11 vraagt dat België en de Europese Unie:

  1. Een actieve bemiddelingsrol spelen om tot duurzame de-escalatie te komen met Iran en het kernwapenakkoord uit 2015 overeind te houden. Als lid van de VN-Veiligheidsraad kan België hierin een belangrijke rol spelen;
  2. Elke provocatieve actie en inbreuken op het internationaal recht en de mensenrechten, van alle betrokken partijen, ondubbelzinnig veroordelen;
  3. Op geen enkele manier meewerken – indien daar om gevraagd – aan oorlogshandelingen en schendingen van het internationaal recht in Irak en Iran;
  4.  Actie ondernemen om het recht op vreedzame betoging te verzekeren in Irak.

11.11.11 roept iedereen op om deel te nemen aan een vredeswake op het plein aan het Centraal-Station in Brussel (Carrefour de l'Europe) op zaterdag 25 januari om 14u.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels