11.debat: Mark Blyth - De toekomst van geld

De Schotse professor Mark Blyth heeft een eigenzinnige mening over geld en economie. Het monetair systeem zoals we het nu kennen, wordt meestal beschouwd als een vaststaand feit waar weinig aan getornd kan worden. Maar is dat echt zo?

Professor Blyth legt enkele alternatieven op tafel. Wat denken we bijvoorbeeld van ‘helikoptergeld’? En hoe kan geld ingezet worden als hefboom voor ontwikkeling? 

Na de uiteenzetting van Mark Blyth geven we het woord aan twee boegbeelden in de wereld van het geld.

Marcia De Wachter is als directeur-schatbewaarder van de Nationale Bank van België één van de gezichten van het huidige monetaire systeem. Etienne Verbist, directeur van Crowdsourcing Week Europe, is een fervente verdediger van nieuwe alternatieven zoals de bitcoin.

Tijdens het daaropvolgend debat gaat Jan-Frederik Abbeloos, journalist bij De Standaard, in gesprek met de drie gastsprekers.  

Sprekers


 mark blyth 260x260


Mark Blyth
 werd geboren in Dundee, Scotland, in 1967.

Hij is professor International Political Economy aan de prestigieuse Brown University. 

In 2012 publiceerde hij het boek "Austerity: The History of a Dangerous Idea" waarin hij kritiek levert op het soberheidsbeleid in Europa.

In 2014 publiceerde hij samen met Eric Lonergan het artikel "Print Less but Transfer More: Why Central Banks Should Give Money Directly to the People" in Foreign Affairs. Daarin brak hij een lans voor ‘helikoptergeld’.

 


marcia dewachter 260 


Marcia De Wachter
 (1953) is directeur van de Nationale Bank van België. Ze studeerde economie aan de universiteiten van Chicago en Antwerpen. In 1999 werd ze benoemd tot directeur van de Nationale Bank van België. Ze doceerde aan de UIA en de UFSIA.


etienne verbist


Etienne Verbist
 is een autoriteit op het vlak van crowdsourcing. Hij heeft een carrière achter de rug bij bedrijven als GE en is nu manager Europa en Afrika van de Crowdsourcing Week (CSW). Hij is adviseur voor verschillende bedrijven op het vlak van innovatie en nieuwe technologieën en curator van het Disruptive Art Museum, het kleinste museum ter wereld. Hij is ook columnist bij Artdependence Magazine.

 

 

 

bozar 11logo

11.11.11 DOOR:

Wanneer: Maandag 14 november van 19u – 21u30
Waar: Bozar - Ravensteinstraat 23 - 1000 Brussel
Tickets via Bozar of in de Bozar Ticketshop 
Inkom: 8 euro ( met korting 6 euro)
Voertaal: Engels met simultaan vertaling naar Nederlands en Frans 
Meer info: Tel. 02 536 11 17 of via debat@11.be 

Facebook facebookevent 

Deel dit artikel