11.fiesta - 50 jaar 11.11.11: Een terugblik

11.11.11 bestaat 50 jaar. 50 jaar vechten tegen onrecht.  Dat vierden we op zaterdag 24 september 2016 in De Hallen van Schaarbeek te Brussel. Op het programma: inspiratie, muziek en fun. Een terugblik.

 

11fiesta-banner-620x328

Programma

 

15u00 - Deuren open
15u30 - Inspirerende getuigenissen, felicitaties en uitdagingen

  • Jan Pronk, voormalig minister ontwikkelingssamenwerking (Nederland)
  • Pierre Claver Mbonimpa (Burundi)
  • Sely Martini (Indonesië)
  • Joseph Cherubin (Dominicaanse Republiek)
  • Bogdan Vanden Berghe en Jos Geysels ( resp. Directeur en Voorzitter van 11.11.11)
  • Presentatie Friedl’ Lesage

17u30 - Food, fun, info

18u00 - Het Zuiden aan het woord

  • Met Sely Martini (Indonesië); Joseph Cherubin (Dominicaanse Republiek); Carolina Valladares (Ecuador) en Gie Goris, MO*

Wie is wie

Wie was wie?

jan pronk

Jan Pronk is een begenadigd spreker. Wim Kok noemde hem ooit 'de minister van het nationale geweten'. Vier keer was hij minister in Nederland. Als minister van Ontwikkelingssamenwerking verzette hij bakens. Hij werkte ook voor de Verenigde naties, onder meer als adjunct-secretaris-generaal van de UNCTAD.


"Halveren van de armoede is een fantastische doelstelling. But what about the other half? Dat wordt veel moeilijker. Maar wel relevanter."

sely martini

Sely Martini is 38 jaar, heeft drie jonge kindjes en kookt graag vegetarisch. Toch is de kans klein dat ze het over eten zal hebben. Als directeur van Indonesia Corruption Watch (ICT) bindt ze dagelijks de strijd aan met omkoperij, fraude en corruptie.

"Door corruptie lijden mensen. De overheid heeft geld nodig voor gezondheidszorg, onderwijs, goede wegen. Als criminelen dat in hun zakken steken, staan ze de ontwikkeling van het volk in de weg."

joseph cherubin 200x200 Joseph Cherubin vluchtte in 1985 om politieke redenen weg uit zijn geboorteland Haïti. Hij werd opgevangen in de Dominicaanse Republiek, waar hij ontdekte dat zijn landgenoten zwaar uitgebuit werden. Daarom richtte hij MOCSTHA op, de Mouvement socio-culturel des travailleurs Haïtiens.
Dertig jaar later is de organisatie fors uitgebreid. Ze komt op voor onderdrukte migranten en andere kansarme bevolkingsgroepen, zowel in de Dominicaanse Republiek als in Haïti zelf.
pierre claver 200x200

Op 3 augustus 2015 moest de Burundese mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa halsoverkop zijn land verlaten nadat hij was neergeschoten. Tijdens zijn herstel werden zijn zoon en schoonzoon vermoord, enkel en alleen omdat ze familie waren van hem. Toch geeft Pierre de moed niet op.

Ik kan mijn volk niet in de steek laten. Er zijn al meer dan 300 politieke opposanten gedood. Hun dood mag niet voor niets zijn geweest.”

carolina valladares 200x200 Carolina Valladares is een doctoraatsstudente sociologie in Amsterdam en bovenal vrijwilliger bij Yasunidos. Deze actiegroep wil een stuk van het Amazonewoud in haar thuisland Ecuador beschermen tegen olieexploitatie. Samen met andere jongeren wil ze het Yasuni natuurgebied op de internationale agenda plaatsen en ijveren voor meer klimaatrechtvaardigheid.

19u00 - Concert Zap Mama & Fredy Massamba

20u30 - Party met GROOVALICIOUS en Orchestre International du VETEX

11.11.11 DOOR:

Programma

icon facebook 16x16Volg het 11.fiesta event op Facebook voor de laatste updates

11fiesta-programma-250x351

(Klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Deel dit artikel