14 mei Internationale Dag van de Fair Trade

Oxfam-Wereldwinkels vraagt engagement van consumenten voor rechtvaardig inkomen voor koffieboeren.

14 mei is de Internationale Dag van de Fair Trade. Op die dag komt de internationale fairtradebeweging gezamenlijk naar buiten. In Vlaanderen organiseert Oxfam-Wereldwinkels met haar 202 lokale groepen een actiedag in het kader van de lopende campagne “Ik ben verkocht”. Op die dag gaan de plaatselijke wereldwinkels de straat op om mensen aan te spreken over de noodzaak van een rechtvaardig inkomen voor koffieboeren. Op markten, parkings van supermarkten, winkelstraten en pleinen zullen wereldwinkeliers mensen aanzetten zich te “outen” als voorstander van een eerlijkere wereldhandel. Voorbijgangers worden gevraagd of ze zich achter vier stellingen kunnen scharen :

§            Ik vind dat mijn gemeente ook eerlijke producten moet kopen en promoten

§            Ik vind dat België de accijnzen op koffie moet gebruiken om koffieboeren te ondersteunen

§            Ik vind dat België in onderhandelingen over internationale handel moet opkomen voor de rechten van de armsten.

§            Ik vind dat er op zoveel mogelijk plaatsen een gevarieerd aanbod van producten van eerlijke handel te verkrijgen moeten zijn, ook in supermarkten en in de horeca.

1. Als mensen hiermee akkoord gaan doen ze een schep koffiebonen in een bokaal. Op het einde van de hele actiedag staan die koffiebonen voor het engagement in Vlaanderen wat betreft een eerlijk inkomen voor de koffieboer. Die bonen zullen later gebruikt worden om in de gemeente overheid, supermarkten en horeca aan te zetten ook fairtrade koffie te schenken.

2. Met de ondertekende stellingen zullen we in juni naar de distributiesector stappen om van hen een engagement te vragen voor een rechtvaardig inkomen voor de koffieboeren.

3. De mensen die de stellingen ondertekenden krijgen stickers, affiches of tattoo’s met de slogan “Ik ben verkocht” waarmee ze zich kunnen outen als voorstander van eerlijke handel.

Deze actie is ook bedoeld om een extra impuls te geven aan de uitbouw van FairTradeGemeenten. Er zijn ondertussen al 52 kandidaat FairTradeGemeenten. De bekendmaking van de eerste groep officiële FairTradeGemeenten zullen voor de zomer bekend gemaakt worden.

Voor meer informatie over de Ikbenverkocht-campagne kan je terecht op  www.ikbenverkocht.be

Voor meer informatie over Oxfam-Wereldwinkels kan je terecht op www.oww.be

Voor meer informatie over dit persbericht en de lokale acties kan je terecht bij  Anke Hintjens, woordvoerster Oxfam-Wereldwinkels 09/218.88.99

Deel dit artikel