206 Oxfam-Wereldwinkels lokken klanten met rijst...

Op zaterdag 7 oktober organiseren Oxfam-Wereldwinkels hun jaarlijkse klantendag.

De 206 wereldwinkels doen hun deuren open van 10 tot 17 uur.

Alle bezoekers krijgen een heerlijk proevertje, een rijstwafel met chocoladejasje en kunnen deelnemen aan een wedstrijd.

Via affiches en klinkhangers nodigen de lokale wereldwinkels het publiek uit om te komen proeven en snuffelen.


De klantendag staat in het thema van rijst. Rijst is het belangrijkste voedingsproduct in de wereld.

Maar dumpingpraktijken, patenten en privatiseringen verhinderen al te vaak dat de boeren er een goed inkomen mee kunnen verwerven. In de Wereldwinkel kan je meer vernemen over hoe de boerenorganisaties samen met de fairtradebeweging hier iets aan proberen te verhelpen.

De klantendag kadert in de nationale Week van de Fair Trade.

De verkoop van fairtradeproducten zit duidelijk in de lift. De Wereldwinkels staan in voor 54 % van de verkoop van fairtradeproducten. Maar Wereldwinkels zijn niet zomaar een verkooppunt. De Wereldwinkels zijn naast winkel ook een verzamelpunt voor informatie en actie.

Week in week uit zetten de 7500 vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels zich in voor een beter inkomen voor de producent in het Zuiden.

Ze doen dit met sensibiliserings- en lobbyacties en door producten van eerlijke handel te verkopen.

De producten worden aangekocht bij producentencoöperaties tegen een prijs die in overleg met de producenten wordt vastgelegd en die meestal boven de gangbare marktprijs ligt. Naast een hogere prijs garandeert eerlijke handel ook langetermijncontracten en technische ondersteuning. Dit alles stelt de producenten in staat initiatieven te nemen die hun organisatie kunnen versterken en de situatie van hun gemeenschap kunnen verbeteren.

Verschillende Wereldwinkels maken een echt spektakel van de Klantendag, bijvoorbeeld met muziek of ontbijtbuffetten. Zo gaat Wereldwinkel Leuven zaterdagmorgen alle pasgetrouwde koppels aan het stadhuis bestrooien moet Oxfam Fairtraderijst. De trouwers krijgen ook een cadeaupakketje met rijstproducten mee naar huis.

Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Deel dit artikel