30 aug: Internationale Dag van de Vermisten

Op 30 augustus 2009 herdenken we tijdens de Internationale Dag van de Vermisten (Gedwongen Verdwijningen) diegenen die ontvoerd zijn, vastgehouden worden in geheime detentieplaatsen, gemarteld worden en in sommige gevallen gedood zijn. We brengen hulde aan de moed van de families die in het ongewisse worden gehouden over het lot van hun dierbaren.

© ICRC. B. Heger, 2005. Armenia, vrouwen tonen een foto van hun vermiste zonen.Gedwongen verdwijning is een misdaad dat onder mensenrechten en -ten tijde van oorlog- onder het internationaal humanitair recht valt. De Verenigde Naties hebben sinds 1980 ongeveer 50.000 gedwongen verdwijningen in meer dan 90 verschillende landen gerapporteerd.  


 

Rol van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC)
Regelmatige bezoeken aan gedetineerden en activiteiten gericht op het onderhouden en herstellen van familiebanden vormen voor het ICRC de sterkste waarborgen tegen de verdwijning van mensen tijdens gewapende conflicten.

In 2008 jaar bezochten medewerkers van het ICRC 2.387 detentiecentra in ongeveer 70 landen ten behoeve van zo’n half miljoen gedetineerden. Daarnaast volgden zij ook de situatie op van 35.892 gedetineerden die eerder bezocht werden en maakten zij de uitwisseling mogelijk van meer dan 200.000 persoonlijke berichten (Rode Kruisberichten) tussen gedetineerden en hun familieleden.

 

Wat doet het Rode Kruis-Vlaanderen dienst Tracing?

Al meer dan 70 jaar probeert het Belgische Rode Kruis het contact te herstellen tussen gescheiden familieleden, die slachtoffer werden van een conflict of ramp. Ook ontvangt en verstuurt dienst Tracing Rode Kruisberichten en wanneer familieleden elkaar hebben teruggevonden wordt getracht hen samen te brengen. Zie voor meer informatie: www.tracing.rodekruis.be.

 

64 jaar na WO II teruggevonden

Zoals vele anderen verloor Eva Mühlstein tijdens de Tweede Wereldoorlog het spoor van haar familie, in Slowakije. Ze werd in 1945 op zevenjarige leeftijd in een weeshuis opgenomen en bleef gedurende 64 jaar zonder enig nieuws van haar ouders en haar broer. Jarenlang is ze haar naaste familie blijven zoeken. Dankzij de steun van het Rode Kruis vond ze in februari van dit jaar eindelijk haar broer terug. Lees hier meer over op: www.rodekruis.be.

 

Deel dit artikel