50 jaar Burundi: Debat over de economische situatie.

Gisteren werd een debat georganiseerd met als onderwerp:  'De economische situatie van Burundi, op de vooravond van de 50e verjaardag van de Onafhankelijkheid van Burundi'. Het werd op 4 radiozenders tegelijkertijd uitgezonden. Een verslag.


50 jaar onafhankelijkheid: Radiodebat in Studio PetitMet zijn zevenen zitten ze opeengepakt rond de tafel, in de radiostudio van "Maison de la Presse": professor Nyungabu, vertegenwoordigers van PARCEM, OAG en ABUCO voor de civiele maatschappij, vertegenwoordigers van het Syndicaat van de Handelaars en van het Ministerie van Financiën, en ten slotte de journalist die het debat in goede banen moet leiden.

 

 

50 jaar geleden was het beter

Professor Nyungabu geeft de voorzet met een analyse van de economische situatie van Burundi sinds de onafhankelijkheid.

50 jaar geleden zag de situatie er blijkbaar veel rooskleuriger uit dan nu. Er was in de jaren 60, net na de onafhankelijkheid, nog geen sprake van overheidstekorten terwijl de buitenlandse hulpstroom minimaal was in vergelijking met nu.

De behoefte aan infrastructuur waren net na de koloniale periode niet zo groot, legt de professor uit, vooral de export van koffie en de industrie draaiden goed. En met een bevolkingsaantal van rond de 2,2 miljoen in 1960 was er van demografische druk nauwelijks sprake.

Maar nu, 50 jaar later, is de bevolkingsdruk minstens verviervoudigd, terwijl de export en de  industrie erop achteruit gegaan zijn of zelfs zijn ingestort.

De staatskas blijkt leeg te zijn. Vorige week kondigde het Ministerie van Financiën aan dat alle overheidsuitgaven, op het uitbetalen van de salarissen en de schuldaflossingen na, voorlopig worden stopgezet.

 

 

Iedereen heeft zijn mening

In het geanimeerd debat dat daarop volgt geven de andere gesprekspartners hun kijk op de zaak. Vooral de grote corruptieschandalen en het slechte investeringsklimaat zijn onderwerp van discussie maar ook de hervormingen in het belastingsysteem, de hoge prijzen van consumptiegoederen en de armoede van de plattelandsbevolking komen uitgebreid aan bod.

Dat iedereen wordt getroffen door de slechte economische situatie van het land blijkt uit de talrijke reacties van de luisteraars. En iedereen heeft zijn mening over hoe uit de economische malaise te geraken.

Zo is er Alphonse die vanuit de noordelijke provincie Muyinga belt. Hij ziet niet veel verschil tussen de koloniale tijd en nu. Ook nu is de belastingdruk op de gewone man te hoog. In de koloniale tijd werden zware persoonsbelastingen geheven, waardoor vele Burundezen naar Tanzania uitweken om daar te werken. Nu vluchten we opnieuw, maar dan omwille van de te zware belastingsdruk van het eigen Belastingbureau van Burundi (OBR – Office Burundais des Recettes).

Déogratias uit Rumonge, in het zuiden van Burundi, vraagt zich af hoe het mogelijk is dat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en maar één keer per dag kunnen eten. De prijzen blijven maar stijgen terwijl men het nationale budget voor landbouw net verhoogd heeft. Moet dit verhoogd budget niet leiden tot een betere productie en dus een daling van de consumptieprijzen?


Donderdag wordt opnieuw een radiodebat georganiseerd, maar dan over de onafhankelijkheid van justitie en de situatie van de rechten van de mens. Ook dat belooft geanimeerd te verlopen.

Deel dit artikel