Aanval op Rode Kruiskantoor in Afghanistan


Het Rode Kruis veroordeelt de aanslag op zijn kantoor in Jalalabad, Afghanistan, door onbekende gewapende mannen.


"Het is een brutale, verachtelijke en zinloze aanval tegen een organisatie die de laatste dertig jaar actief is in Afghanistan", zegt Jacques De Maio, hoofd Operaties voor het Rode Kruis in Zuid-Aziƫ. "Er is geen enkele Afghaan die niet zou erkennen dat we een strikt onafhankelijke en humanitaire houding hebben in alles wat we doen. Er is veel onbegrip over waarom vier mensen zichzelf eigenlijk hebben gedood om een onbeveiligd deel van een strikt humanitaire organisatie als de onze aan te vallen."

Een medewerker, een Afghaanse bewaker, werd gedood en drie anderen licht gewond. "Onze gedachten zijn bij de familie van Abdul Bashir Khan. Hij werkte al 10 jaar voor het Rode Kruis", aldus De Maio. "Hij is de vader van 8 kinderen en is nu dood. Hij was ongewapend en weerloos. Hij beschermde een gebouw waar honderdduizenden Afghanen waardevolle diensten kregen. Het maakt ons bedroefd dat hij er niet meer is."

Alle Rode Kruisactiviteiten zijn voorlopig bevroren. "Er is geen enkele Rode Kruismedewerker die vandaag op de Afghaanse wegen te vinden is", vertelt De Maio. "Onze delegatie in Jalalabad is gesloten."
"Deze aanvallen dwingen ons om de veiligheid van onze medewerkers te herbekijken", aldus De Maio. "We overleggen opnieuw met de overheid en gewapende oppositie om te bekijken wat er precies gebeurd is en waarom. Het was duidelijk een geplande aanval waardoor we kunnen uitsluiten dat dit het idee was van een individu."

In Afghanistan ondersteunt het Rode Kruis burgers getroffen door het conflict, promoot het het internationaal humanitair recht en beschermt het gevangenen. Het Rode Kruis helpt ook gewonden en mensen met een handicap, ondersteunt ziekenhuiszorg, verbetert de toegang tot water en sanitaire voorzieningen en herenigt families gescheiden door het conflict.


Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel