Aardbeving in Chili


Nieuws van wijn- en appelboeren, honing- en papayaproducenten van Oxfam-Wereldwinkels

Na de zware aardbeving in Chili sijpelt het nieuws over de producenten van Oxfam-Wereldwinkels met mondjesmaat binnen. Enkele producenten wonen in de zwaarst getroffen regio's, dus het is bang afwachten op verdere berichten.

Collega Aaron Duyck van Oxfam Fairtrade is momenteel ter plaatse. Vijf uur voor de aardbeving landde hij in Concepcion, maar reisde toen meteen zuidwaarts naar Puerto Mont. Hij is ongedeerd en probeert nu zicht te krijgen op de situatie.

Collega Leo Ghysels vertrekt donderdag ook richting Chili om de schade op te meten en onze partners een hart onder de riem te steken.

De situatie bij onze producenten - laatste update maandag 1 maart, 10:33 u.:

Consorcio Vinicola de Chile
Nog geen nieuws, maar we houden ons hart vast. Consorcio is actief in de regio rond de stad Talca, een stad die getroffen is door de aardbeving. Het historisch centrum van Talca is zwaar beschadigd.

Agromercedes
Nog geen nieuws van onze appelboeren, ook gelegen in de regio van Talca, dus ook hier is het bang afwachten.

Los Perales
Bij de wijnboeren van Los Perales is alles OK. Zij hebben geen schade.

Lipimavida
Nog geen nieuws van de papayavrouwen van het kuststadje Duao. Televisiebeelden van de vloedgolf in het stadje doen ons het ergste vrezen. Het verwerkingsfabriekje ligt immers vlakbij - of bijna op - het strand.

Sagrada Familia
Het eerste trieste nieuws dat we ontvingen kwam van Sagrada Familia. Daar zijn al zeker twee doden te betreuren. Eén van de bodega's is volledig vernield, net zoals het huis van Rafael Espinoza, de voorzitter van de coöperatie.

Lomas de Cauquenes
Nog geen nieuws van Lomas de Cauquenes. Foto's van het zwaar getroffen stadje Pelluhe - een stadje in de regio waar de wijnboeren van Lomas gevestigd zijn - verontrusten ons. De regio ligt immers maar zo'n 50 km van het epicentrum van de aardbeving.

Apicoop
De bijenkwekers van Apicoop zijn niet getroffen, de regio Valdivia waar zij wonen en werken bleef van de aardbeving gespaard.

Chilencoop
De lookpastaproducenten van het eiland Chiloé zijn niet getroffen door de aardbeving. Met hen is alles OK.

Volg de situatie op de voet op www.oww.be/aardbevinginchili

Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Deel dit artikel