Aardbeving in Chili, help de partners van Oxfam-Wereldwinkels

De zeer zware aardbeving in Chili in de ochtend van zaterdag 27 februari 2010 heeft catastrofale gevolgen voor de producenten van Oxfam-Wereldwinkels in de streek van Talca, Cauquenes en Curicó.

chili_aardbevingbanner_pers

Op dit moment hebben we nog geen enkel nieuws van de vrouwengroep in Lipimávida, die de minipapaja's produceren. De vrouwen wonen aan de kust bij Iloca en Duao. Deze dorpen hebben een vloedgolf over zich gekregen. Volgens de lokale krant zijn de bewoners en de badgasten naar de heuvels kunnen vluchten. We vrezen voor erge schade. Het lokaal waar de vrouwen de papaja's verwerken, ligt zeer dicht bij de zee.

Ook van de appeltelers van Agromercedes, in de streek van Talca en Río Claro, hebben we geen nieuws.

We vrezen voor grote schade bij de wijnboeren van Cauquenes. Cauquenes ligt op 50 km van het epicentrum, op de weg naar Concepción, de ergst getroffen stad. Volgens lokale bronnen is de schade groot.

Er is ook nogal wat schade bij de imkers in Centraal-Chili. Enkele imkers van onze honingpartner Apicoop verloren alles. Bij vele anderen zijn de bijenkorven beschadigd, met als gevolg veel gestorven bijen.

Het centrum van de stad Talca is erg beschadigd. Hier is het kantoor van Consorcio Vinicola de Chile, een van onze wijnpartners, gevestigd. "Het hele kantoor staat op zijn kop, maar er is niet zoveel schade", zegt Paola Leiva, de directrice van CVC. Ze heeft nog geen weet van slachtoffers, maar meldt wel schade bij de producenten. "In de wijnmakerij gingen 22 grote vaten met wijn verloren. Dit is vreselijk nieuws voor ons."

In Curicó en Sagrada Familia is er heel wat schade. Onze wijnpartner Sagrada Familia heeft ernstig in de brokken gedeeld. We weten dat de echtgenote van een lid van onze partner Vinos Lautaro is omgekomen. In hetzelfde huis kwamen 8 leden van dezelfde familie om het leven. Er is veel schade aan de wijninstallaties. Onze contactpersoon Raul Navarete schat dat 200.000 liter wijn verloren is gegaan. Het huis van de voorzitter van Vinos Lautaro is gedeeltelijk vernield.

De wijnproducenten van Los Perales en de lookpastaproducenten op het eiland Chiloé zijn niet getroffen door de aardbeving.

Reeds twintig jaar heeft Oxfam-Wereldwinkels een handelsrelatie met producenten in Chili. We roepen op om hen nú vooral te steunen in de heropbouw van hun economische productie bijvoorbeeld door het kopen van hun producten: honing, wijn, lookpasta en minipapaja's.

Er kunnen ook giften gestort worden op 001-0387498-59, met vermelding Chili.

Collega's Aaron Duyck en Leo Ghysels zijn momenteel in Chili. Ze inventariseren er samen met de producenten de geleden schade. Op basis van hun bevindingen en de prioriteiten van de partners zullen we een concreet investeringsplan opmaken.

Deel dit artikel