Afghanistan: verslechterde veiligheidssituatie en de naleving van het internationaal humanitair recht


Verslechterde veiligheidssituatie in Afghanistan
Het gewapend conflict in Afghanistan is intussen 9 jaar aan de gang. Ernstige recente incidenten bevestigen dat het conflict in alle hevigheid blijft voortwoeden in verschillende delen van het land. De verslechterende veiligheidssituatie uit zich op verschillende manieren naar de Afghaanse bevolking. Een van de schrijnende voorbeelden kwam vorige week uit Kandahar, waar acht kinderen de dood vonden bij een bombardement.
Nu -meer dan ooit- is er een cruciale behoefte aan voorzieningen voor gezondheidszorg in Afghanistan. Het Internationaal Rode Kruiscomité (ICRC) heeft daarom haar zevende prothese- en revalidatiecentrum geopend in Lashkar Gah in de provincie Helmand. Hiermee wil het ICRC inspelen op de drastische toename van het aantal wapen-gerelateerde amputaties in het zuiden van Afghanistan.
Promotie van het internationaal humanitair recht
Om de naleving van het internationaal humanitair recht (IHR) wereldwijd te promoten worden de partijen bij een conflict voortdurend herinnerd aan hun verplichting om burgers te beschermen. Dit is een fundamenteel onderdeel van de inspanningen van het ICRC. In augustus en september 2010 heeft het ICRC in Afghanistan presentaties gegeven die werden bijgewoond door 300 personeelsleden van de nationale politie en het nationale leger. Ook zijn er briefings gehouden voor 575 mensen, waaronder leden van religieuze kringen, leden van de Afghaanse Rode Halve Maan en wapendragers.
Internationale Rode Kruiscomité in Afghanistan
ihr-bericht_22_-_icrc_-_operationele_kaart_afghanistan "Onze grootste uitdaging bestaat in het behoud van de toegang tot de gebieden die het zwaarst worden getroffen door de gevechten, maar de toename van het aantal gewapende groepen maakt dit veel moeilijker voor ons", aldus Reto Stocker, hoofd van de ICRC-delegatie in Kaboel. "Gezien de dialoog die het ICRC onderhoudt met alle partijen bij het conflict, hoopt de organisatie haar aanwezigheid onder de ontheemden, gedetineerden, gewonden of andere door oorlog getroffen personen in Afghanistan te kunnen handhaven."
Afghanistan is de grootste operatie van het ICRC wereldwijd. De organisatie heeft 136 internationale medewerkers en meer dan 1.480 nationale medewerkers gevestigd in haar belangrijkste delegatie in Kaboel en in vijf sub-delegaties en 10 kantoren doorheen het land. Daarnaast voorziet het ICRC dus ook de zeven prothese- en revalidatiecentra.

Deel dit artikel