Ambassadeur van België in Burundi bezoekt terreinwerk Protos

De ambassadeur bekijkt de opvangruimte onder de EcoSan

BURUNDI - Op 29 december bracht de Belgische ambassadeur in Burundi, Bernard Quintin, een bezoek aan de realisaties van Protos.

De coördinator voor de landen van de Grote Meren heeft een presentatie gegeven over de verschillende Protos-interventies in Burundi. De realisaties betreffen werken rond integraal waterbeheer, sanitaire voorzieningen, hygiëne, waterleidingen, maar ook maatregelen voor milieubescherming en capaciteitsversterking.

Mijnheer Quintin was vooral geboeid door de EcoSan-latrines: "De uitwerpselen worden gebruikt als meststof en de EcoSan-latrines dragen zo bij tot de bescherming van de leefomgeving. Op deze manier dringt er geen vervuild water meer door tot de waterlaag."

Nadien bezocht hij de school van Muberure waar er een latrineblok voor de jongens (4 latrines) is, en een voor de meisjes (eveneens 4 latrines). De ambassadeur was zeer te spreken over de properheid van de toiletten.

Mijnheer Quintin bezocht ook een familie op het platteland die over een EcoSan beschikt. Hij was aangenaam verrast over het feit dat er geen geuroverlast was en waste zijn handen onder een tippy-tap (een alternatief voor een kraan met stromend water). De ambassadeur wilde weten of de mest uit de EcoSan al voor betere oogsten had gezorgd. De vrouw des huizes was duidelijk: haar bonenoogst was verdrievoudigd en dankzij de groenten uit haar Kitchen Garden eet haar familie gezond.

De lokale programmaverantwoordelijke van Protos gaf nog mee dat in 2012 een nulmeting was gebeurd. 11 van de 50 bevraagde huishoudens hadden ondervoede kinderen. In augustus 2016 was 'slechts' 1 kind ondervoed. 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel