Amnesty voert campagne tegen moorden en aanvallen op burgers in Beni

Sinds 2014 wordt de regio rond Beni, Oost-Congo, geteisterd door gruwelijke en willekeurige aanvallen op burgers. In zijn voorjaarscampagne brengt Amnesty International, met de steun van 11.11.11, dit brutale geweld onder de aandacht en eist  bescherming voor de burgers in Beni, onder de slogan “Bot geweld vraagt om een scherpe reactie”.

Al meer dan 700 mensen kwamen om bij de slachtpartijen in en rond Beni. De aanvallers steken woningen in brand, moorden en verkrachten. Sommige burgers werden levend verbrand of met machetes afgeslacht. Velen beschuldigen de Oegandese rebellengroep ADF, maar er zijn ook getuigenissen over betrokkenheid van andere gewapende groepen en Congolese soldaten.

Het is ontstellend dat het Congolese leger en de grootste VN-missie ter wereld er niet in slagen om de burgers van Beni te beschermen,” stelt Lore Van Welden van Amnesty International.

De bevolking moet bescherming krijgen en er moet een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek komen naar de moordaanvallen. De verantwoordelijken moeten voor het gerecht komen en de straffeloosheid moet stoppen.”

Samen met 11.11.11 richt Amnesty zich ook tot de Belgische regering met de vraag om het beschermen van burgers in en rond Beni op de internationale agenda te zetten en Congo aan te sporen om het moorden te stoppen. 

banner petitie

In Beni, Oost-Congo, worden burgers op een gruwelijke manier vermoord, ondanks de aanwezigheid van het leger en de VN.

Ik doe een oproep om:

  • Maatregelen te nemen om de burgers van Beni beter te beschermen
  • De moordpartijen op een onafhankelijke, onpartijdige manier te laten onderzoeken
  • Alle verantwoordelijken voor de mensenrechtenschendingen in Beni voor het gerecht te brengen tijdens eerlijke processen, voor burgerlijke rechtbanken, die geen doodstraffen uitspreken.
Amnesty International DOOR:

Zie ook:

Deel dit artikel