Belgische ngo’s sturen observatiemissie naar Burundese verkiezingen

Op 21 mei vinden in Burundi gemeenteverkiezingen plaats, als eerste van een hele reeks Burundese verkiezingen dit jaar. 11.11.11 en Broederlijk Delen sturen een observatiemissie om het verloop van de verkiezingen in de gaten te houden. Guy Poppe zal tijdens de missie bereikbaar zijn voor nieuws.

observatiemissie_burundi_2010Het goede verloop van de verkiezingen is cruciaal voor Burundi om de fragiele democratie te versterken. Deze lokale verkiezingen zijn een belangrijke test: de uitslag en het verloop ervan zullen bepalend zijn voor de presidents- en parlementsverkiezingen deze zomer. Bovendien is stabiliteit in Burundi cruciaal voor de hele regio van de Grote Meren. In Congo en Rwanda, waar er binnenkort ook verkiezingen zijn, worden deze verkiezingen nauwlettend in het oog gehouden.

Vandaar dat de Belgische ngo's deelnemen aan deze missie die wordt georganiseerd door het Burundese middenveld samen met EurAc, het Europees Netwerk voor Centraal-Afrika. Uit de gespannen periode die vooraf ging, blijkt dat internationale steun voor het democratiseringsproces meer dan welkom is. Burundi is een belangrijk partnerland voor België, dat meer ontwikkelingshulp aan het land zal geven als deze verkiezingen goed verlopen.

De deelnemers aan de missie komen op 16 mei aan in Burundi en zullen op 23 mei terug richting België reizen. Afrikakenner Guy Poppe zal optreden als woordvoerder van de groep. Hij zal als observator rondtrekken om de vorderingen te volgen en zal in Bujumbura zijn van 22 tot 25 mei, als de uitslag wordt bekendgemaakt. Tomas Van Acker, beleidsmedewerker Centraal-Afrika van 11.11.11, is bereikbaar in de hoofdstad Bujumbura.


Voor meer informatie
: contacteer Eline Strik, persverantwoordelijke 11.11.11


Deel dit artikel