Belgische wet rond aasgierfondsen gaat internationaal

imagesU8277L73

Ook op dag 2 van de Financing for Development-conferentie in Addis staan enkele tientallen side-events op het programma. Tijdens de lunch was er een panelgesprek rond de aanpak van aasgierfondsen of ‘non-cooperative bondholders’ in diplomatentaal. Het event werd georganiseerd door UNCTAD, de conferentie rond handel en ontwikkeling van de Verenigde Naties. In het panel zaten de Argentijnse ambassadeur in New York, de Congolese minister van Financiën naast minister van Staat Annemie Neyts. Ook 11.11.11 was gevraagd haar visie op de problematiek voor te stellen.


Aasgierfondsen kopen op de financiële markt schuldpapier van kwetsbare landen aan een prikje en trachten - vaak jaren later - langs juridische weg de volledige oorspronkelijke waarde te bekomen. Op die manier boeken aasgierfondsen monsterwinsten tot 2000%. Eind vorig jaar werd Argentinië slachtoffer van enkele Amerikaanse aasgierfondsen. De Argentijnse ambassadeur stelde dan ook voor een aantal principes vast te leggen voor de herschikking van publieke schulden.

Spectaculaire mijlpaal


Belgisch vertegenwoordiger Annemie Neyts gaf de krachtlijnen van de wet die begin juli unaniem werd aangenomen door de Kamer en althans in België het gras voor de voeten van aasgierfondsen maait. Ze riep andere landen op dezelfde weg op te gaan en vond dat ook Europa met deze wet aan de slag moest. Tijdens het panel werd duidelijk dat de wet op veel internationale bijval kan rekenen. De panelleden spraken van een ‘spectaculaire mijlpaal’. Ook de rol van de ngo’s, die al jaren aan de kar trekken, werd sterk geapprecieerd. In de wandelgangen mochten we felicitaties ontvangen van mensen van UNCTAD. Een mooie opsteker. Vandaag (woensdag) staat ook een vergadering met het IMF op de agenda rond pistes om het idee binnen het Fonds op de agenda te zetten.

Natuurlijk betekent de wet niet dat het probleem finaal van de baan is. Het gaat om een internationaal probleem dat internationale oplossingen nodig heeft. Daarom zetten zowel UNCTAD als ngo’s sterk in op een multilateraal mechanisme om schulden te herschikken op een ordentelijke manier. De actualiteit in Griekenland bewijst dagelijks wat de economische en menselijke kosten zijn van een chaotische en slecht beheerde afwikkeling. Opvallend genoeg wordt dat proces vandaag geboycot door de EU en ook door België. De boodschap op het side-event was dan ook aan België om all the way te gaan. De VN ziet het voorstel alvast als een mogelijke ‘deliverable’ van deze conferentie. Minister De Croo zei er niet op tegen te zijn dat die oproep breed wordt verspreid om een impuls te geven aan de internationale gemeenschap.


Jan Van de Poel vanuit Addis Abeba

Deel dit artikel