Bescherming van de hulpverlening is een zaak van leven en dood


rode kruis bescherm hulpverlening

Elk land moet in zijn nationale wetgeving de bescherming van de gezondheidszorg opnemen. Dat stellen vooraanstaande deskundigen tijdens een workshop in Brussel over de juridische bescherming van medische diensten tijdens gewapend geweld.
Volgens de experts is het opstellen van nationale wetgeving efficiënter dan het ontwerpen van standaardregels. Concrete stappen kunnen een betere bescherming voor traditionele geneeskunde, uitbreiding van de geestelijke gezondheidszorg en betere zorg voor slachtoffers van seksueel geweld omvatten.

Het evenement in Brussel vond eind januari plaats en verzamelde advocaten, academici, militair medisch personeel en overheidsspecialisten uit meer dan 20 landen. Ook waren er vertegenwoordigers van internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de World Medical Association en de Internationale Raad van Verpleegsters aanwezig.

"Het was erg indrukwekkend om zo veel verschillende beroepen en afgevaardigden in dezelfde kamer te zien", zegt Benjamin Goes, adviseur van Elio Di Rupo en co-voorzitter van de workshop. "Geweld tegen medische hulpverlening is een complex probleem en we hebben een grote verscheidenheid aan meningen nodig om tot echte oplossingen te komen."

De workshop werd georganiseerd door de het Internationale Rode Kruiscomité in samenwerking met de Belgische overheid en het Belgische Rode Kruis in het kader van de campagne 'Hulp in gevaar' die veilige toegang voor medische hulpverleners bepleit in conflictgebieden.

Christ'l Joris, als vicevoorzitter van het Belgische Rode Kruis en voorzitter van Rode Kruis-Vlaanderen, bevestigde in haar speech het engagement van de organisatie voor het project. Rode Kruis-Vlaanderen is erg actief rond de verspreiding van het humanitair recht en is lid van de Interministeriële Commissie voor Humanitair recht.

"Er bestaan genoeg internationale regels om de gezondheidszorg te beschermen, maar op nationaal niveau bestaan er vaak nog hiaten", legt Pierre Gentile uit, hoofd van het 'Hulp in gevaar'-project. "Gelukkig zijn er ook veel landen met goede wetgeving die we kunnen gebruiken als startpunt."

De deelnemers van de workshop benadrukten het belang van juridische maatregelen omtrent het gebruik van de rode kruis- en rode halve maanemblemen. De experten pleitten voor wetgeving die niet alleen aanvallen op medisch personeel en faciliteiten verbiedt, maar ook een verbod stelt op het hinderen van de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld het tegenhouden van ambulances bij wegversperringen.


Meer info:

In juni 2014 brengt het Internationale Rode Kruiscomité een rapport uit met gedetailleerde aanbevelingen. Meer informatie via deze website.

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel