Betoging voor vrijlating Bahar KimyongürBahar Kimyongür zit al meer dan 100 dagen onder huisarrest vast in Italië. Zijn misdaad? Zich inzetten voor de mensenrechten in Turkije en tegen de Turkse inmenging in Syrië. Turkije vraagt zijn uitlevering, Italië draalt, en België doet niets om hem te beschermen.Intal volgt de zaak van de Belgische vredesactivist Bahar Kimyongür nauwlettend op. We roepen onze leden op om zaterdag 1 maart mee te betogen voor zijn onmiddellijke vrijlating.

Context


Een recent artikel op de nieuwswebsite Dewereldmorgen.be vat de zaak Bahar goed samen:

"De Belg Bahar Kimyongür zit binnenkort 100 dagen onder huisarrest in Italië, op uitleveringsverzoek van de Turkse regering. Hoewel hij voor alle beschuldigingen reeds werd vrijgesproken door het Belgisch gerecht, weigert de Belgische regering zijn onmiddellijke vrijlating te eisen."
(...)

"De echte redenen voor zijn vervolging door Turkije, voor de lakse houding van de Belgische regering en voor de inschikkelijke houding van het Spaanse en het Italiaanse gerecht zijn politiek. Openlijk oproepen voor de erkenning van de Armeense genocide, communiqués vertalen van een extreemlinkse organisatie zijn in de ogen van de Turkse regering al erg genoeg. De grootste doorn in het oog van Ankara is echter de actieve inzet van Kimyongür sinds het begin van de Syrische burgeroorlog. Hij laat immers niet na de actieve inmenging van Turkije in die oorlog aan te klagen."
(...)

"Dat België en andere EU-lidstaten nauwelijks moeite doen om deze politieke vervolging stop te zetten, verbaast hem niet, net zomin als de bijna volledige Belgische mediastilte. België en de EU hechten veel meer belang aan goede relaties met Turkije. Ze willen zich dus gewoon niet principieel opstellen."
Klik hier voor het volledige artikel.

 

Actie

Nu zaterdag 1 maart om 15u00: samenkomst aan de Italiaanse ambassade, Emile Clausstraat 28, 1050 Brussel (Tussen de Louizalaan en de Waterloose Steenweg).

Petitie

Doe zoals Noam Chomsky. Teken ook de internationale petitie voor de vrijlating van Bahar: www.freebahar.com.


BRON:Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel