Bevolking dupe van geweld in Goma

Het oplaaiende geweld in Goma, een Congolese stad in Noord-Kivu, treft de lokale bevolking hard."We maken ons grote zorgen over de gewonden, de gevangenen en de duizenden mensen die hun huis door het geweld moesten achterlaten", zegt Franz Rauchenstein, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Congo.

Het Rode Kruis roept de overheidstroepen en gewapende groepen op al het mogelijke te doen om de burgerbevolking en civiele en medische infrastructuur te sparen. Ziekenhuizen en andere gezondheidsposten moeten buiten schot blijven en medisch personeel moet ongemoeid zijn werk kunnen blijven doen. "Elke zieke of gewonde persoon heeft het recht op verzorging", stelt Rauchenstein. "Het Rode Kruisembleem moet gerespecteerd en beschermd blijven."

 

Oorlogsslachtoffers

Een chirurgisch team van het Rode Kruis staat het personeel van eht N'Doshoziekenhuis in Goma bij sinds half november om de toestroom van oorlogsslachtoffers te ondersteunen. Door de slechte veiligheidsomstandigheden worden de operaties vaak uitgesteld.

Ook buiten Goma vallen er burgerslachtoffers. "We transporteren elke dag oorlogsslachtoffers naar ziekenhuizen", aldus Rauchenstein. "De bevolking is vaak al verzwakt door het aanslepende conflict en kampt met voedseltekorten." Het blijft voor het Rode Kruis moeilijk om toegang tot alle gebieden te krijgen. Daarvoor is de organisatie permanent in onderhandeling met de strijdende partijen.

 

Vluchtelingen en gevangenen

De recente opflakkering van het geweld in Noord- en Zuid-Kivu leidt tot een grote vluchtelingenstroom. Het Rode Kruis staat hen zo goed mogelijk bij. Op 19 november verdeelde het Rode Kruis drinkwater onder 4.000 vluchtelingen in het Don Boscotransitkamp voor niet-begeleide minderjarigen in Goma.

Daarnaast leverde het Rode Kruis voedsel aan 1.200 gedetineerden in de gevangenis van Goma. "Gevangenen zijn zeer kwetsbaar", vertelt Rauchenstein. "Wanneer het geweld in urbane gebieden losbarst, is het voor de gevangenisautoriteiten heel moeilijk om de levensomstandigheden in de detentiecentra menselijk te houden."

Deel dit artikel