Bij het overlijden van Buchi Emecheta

buchi emecheta

Vorige week stierf de Nigeriaanse schrijfster Buchi Emecheta op 72-jarige leeftijd.

Het grootste deel van haar leven bracht Buchi Emecheta door in het Verenigd Koninkrijk waar ze al sinds de jaren 1960 woonde. Haar leven liep niet van een leien dakje: uitgehuwelijkt, huiselijk geweld en daarna alleenstaande moeder en kostwinner voor een gezin met vijf kinderen. Haar eerste manuscript werd door haar toenmalige echtgenoot verbrand. Maar ze vond de moed om het opnieuw te schrijven. In 1972 kwam haar eerste boek ' In the ditch ' uit.

Daarna volgden nog een 20-tal boeken waarvan er een aantal ook in het Nederlands werden vertaald en door 11.11.11 mee werden uitgegeven zoals 'Zegeningen van het Moederschap', 'Als een tweederangsburger' en 'De prijs van de bruid'.

Emecheta was niet alleen een icoon van de Afrikaanse literatuur en de strijd voor vrouwenrechten, zij was ook een inspiratiebron voor een hele generatie jonge schrijfsters uit Nigeria.

Chika Unigwe, die lange tijd in België woonde, vertelt in een opinie in MO* : ' Buchi leerde mij, door haar schrijven, om de wereld beter en scherper te observeren en om datgene wat ik zie zelf neer te schrijven op een manier die wars is van propaganda, maar tegelijk geen schrik heeft van provocatie. Als Nwapa (nvr Flora Nwapa was de eerste Afrikaanse schrijfster wiens boeken in UK werden uitgegeven) mij de toestemming gaf om te schrijven, dan gaf Emecheta mij de toestemming om relevantere zaken te schrijven.´ 

Ook voor de toonaangevende schijfster van 'Amerikanah', Chimamanda Ngozi Adichie is haar rol onbetwistbaar zo laat ze op Instagram weten: 'Buchi Emecheta: Wij kunnen onze stem laten horen omdat jij eerst gesproken hebt. Bedankt voor je moed. Bedankt voor je literatuur. Nodu na ndokwa.´

Wil jij weten wat de drijfveren en inspiratiebronnen waren voor Buchi Emecheta? Lees het gesprek dat Gie Goris van MO* met haar had. Maar onthou alvast: 'Woorden zijn wegen naar inzicht'.

11.11.11 DOOR:

buchi adiche

Sommige boeken van Buchi Emecheta worden in het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij In De Knipscheer. Je vindt ook oudere vertaalde werken in de bibliotheek. 

Deel dit artikel