Bob Rugurika eindelijk uit de gevangenis. Burundezen massaal op straat.

rugurika libre [Een grote menigte staat Bob Rugurika op te wachten na het nieuws van zijn vrijlating.]

Vandaag 19 februari, werd in Burundi journalist Bob Rugurika vrijgelaten uit de gevangenis. Hij werd enthousiast onthaald door een massa Burundezen. Rugurika zat sinds 20 januari in de cel omwille van een reportage die hooggeplaatste personen van het Burundese regime aan een drievoudige moordpartij linkte. 11.11.11 is blij met zijn vrijlating op borg maar blijft bezorgd en vraagt dat de Belgische overheid de vrijheid van meningsuiting blijft ondersteunen.


Op 18 februari besliste het Hof van Beroep om Bob op borg vrij te laten. Dat gebeurde nadat zijn advocaten in beroep waren gegaan tegen een beslissing van 4 februari om de journalist preventief in detentie te houden in afwachting van zijn proces.

Door administratieve vertraging kon hij pas op 19 februari daadwerkelijk de gevangenis verlaten. Een indrukwekkende menigte begeleidde hem van de gevangenis naar Bujumbura, waar hij kort zijn sympathisanten toesprak.

Bob Rugurika is directeur van de radiozender Radio Publique Africaine ( RPA), die erg populair is in Burundi. Hij zat al sinds 20 januari in de cel. Zijn arrestatie volgde op enkele uitzendingen over de moord op drie Italiaanse nonnen in Kamenge, een wijk van de hoofdstad Bujumbura. In de reportages werden hooggeplaatste personen binnen de verschillende veiligheidsdiensten genoemd, die betrokken zouden geweest zijn bij de moord.

Bob wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord, gebrek aan maatschappelijke solidariteit, bescherming van een misdadiger en schending van het geheim van het onderzoek. Hem wordt verweten dat hij informatie naar buiten bracht in de plaats van ze aan de speurders te geven.

Mobilisatie voor zijn vrijlating

Na zijn arrestatie kwam een sterke mobilisatie op gang om zijn vrijlating te eisen. Het Burundese middenveld hulde zich iedere dinsdag in groen als teken van solidariteit, net zoals ze dat deden voor de vrijlating van activist Pierre Claver Mbonimpa.

Hoewel de manifestaties zoals vaak verboden werden, kwam er een grote massa volk op straat om Bob te steunen.  11.11.11 riep ook meermaals op om hem vrij te laten.

Ook internationaal was er verontwaardiging. Verschillende landen vroegen zijn vrijlating of drukten hun bezorgdheid uit. Belgische diplomaten brachten zelf geen publieke verklaring, maar werkten in het kader van de Europese Unie mee aan een verklaring die de vrijlating vroeg van de journalist, en bezochten Bob in de gevangenis.

Het Europees Parlement keurde op donderdag 12 februari een resolutie goed, waarin het opriep tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Bob. Daarmee gaf het EP een krachtig signaal aan de Burundese overheid.

Belgische druk

11.11.11 is verheugd om te zien hoe verschillende Belgische parlementairen zich engageerden voor zijn vrijlating, via publieke boodschappen en een dialoog met de Burundese ambassade.

In het Belgische parlement werden ook verschillende voorstellen van resoluties ingediend. Zulke resoluties kunnen een krachtig instrument zijn om de Belgische ongerustheid te tonen over de voorbereiding van de verkiezingen, die vanaf mei in Burundi plaatsvinden.

De vrijheid van meningsuiting, voor pers, middenveld en oppositie, staat immers onder druk in de aanloop naar die verkiezingen. In 2013 werd een perswet aangenomen die de journalistieke vrijheid beperkt. Deze wet wordt nu aangevochten met steun van 11.11.11, voor het hof van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) in Arusha.

Het blijft belangrijk dat er vanuit Belgiƫ voldoende druk wordt gezet om de verkiezingen in een positief klimaat te laten plaatsvinden. Het uitsluiten van oppositiekandidaten en plegen van mensenrechtenschendingen door de veiligheidsdiensten moet veroordeeld worden, zoals Reynders recent ook deed over de clashes in Cibitoke. 11.11.11 vraagt dat Belgiƫ eventuele volgende stappen in het proces van Bob Rugurika blijft volgen.

 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels