Bob Rugurika nog altijd in de cel. Europees parlement veroordeelt detentie

Update

Ook Europees Parlement veroordeelt detentie Bob Rugurika

Het Europees Parlement keurde op donderdag 12 februari, een resolutie goed, waarin het oproept tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de Burundese journalist Bob Rugurika. Daarmee geeft het EP een krachtig signaal aan de Burundese overheid.

In de resolutie vraagt het EP de Burundese overheid om ‘waarachtig en open politiek debat toe te laten in de aanloop naar de verkiezingen van 2015, zonder angst voor intimidatie’. De resolutie onderstreept dat de EU een leidende rol zou moeten spelen in de monitoring van de pre-electorale situatie

burundi bob rugurika 10feb2015

[Dinsdag 10 februari: Verboden steunbetoging voor Bob Rugurika in Bujumbura]

Op 4 februari heeft het ‘Tribunal de Grande Instance’ van Bujumbura de aanhouding van journalist Bob Rugurika bevestigd.

Donderdag zal het Europees parlement een resolutie stemmen over de case Bob Rugurika. 

Rugurika is directeur van de radiozender Radio Publique Africaine ( RPA). Hij zit al sinds 20 januari in de cel. Zijn arrestatie volgde op enkele uitzendingen over de moord op drie Italiaanse nonnen in Kamenge, een wijk van de hoofdstad Bujumbura.

In de reportages werden hooggeplaatste personen binnen de verschillende veiligheidsdiensten genoemd, die betrokken zouden geweest zijn bij de moord.
 
De journalist wordt nu beschuldigd van medeplichtigheid aan moord, gebrek aan maatschappelijke solidariteit, bescherming van een misdadiger en schending van het geheim van het onderzoek.

Hem wordt verweten dat hij informatie naar buiten bracht in de plaats van ze aan de speurders te geven.

In een persbericht zegt Advocaten zonder grenzen (ASF), dat bij de detentie van Bob Rugurika een preventieve maatregel ten onrechte wordt gebruikt. Volgens de wet kan iemand alleen vastgehouden blijven als er sprake is van uitzonderlijke risico’s- wat hier niet het geval is. In haar beslissing slaagt het hof er niet in om te verduidelijken waarom de vrijlating van Bob Rugurika een bijzonder risico zou inhouden.

11.11.11 blijft bezorgd over deze arrestatie en vraagt nogmaals de onmiddellijke vrijlating van Bob Rugurika.

De persvrijheid in Burundi staat onder druk sinds in 2013 een perswet werd aangenomen die de journalistieke vrijheid beperkt. De Burundese journalistenorganisatie UBJ wil, met steun van 11.11.11, deze perswet ongrondwettelijk laten verklaren door het East African Court of Justice gevestigd in Arusha.  

Groene dinsdag

Ondertussen blijft het Burundese middenveld vastberaden mobiliseren voor de vrijlating van Bob Rugurika, net zoals ze dat deden voor de vrijlating van Pierre Claver Mbonimpa.

Op dinsdag 10 februari vond de tweede ‘Groene dinsdag’ plaats. De opkomst was groot, hoewel de manifestatie verboden was.

Met groene t-shirt, een verwijzing naar het gevangenisplunje, houden sympathisanten en collega-journalisten de zaak van Bob Rugurika onder de aandacht.

Resolutie in Europees Parlement

Donderdag a.s. stemt het Europees Parlement een resolutie over Burundi. Die zou heel wat weerklank kunnen krijgen.

 

free-bob-rugurika-300Petitie

Hierbij een warme oproep om de petitie tot vrijlating te ondertekenen: www.iwacu-burundi.org/la-liberte-pour-bob

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels