Broederlijk Delen publiceert boek over Haïtiaanse boer Joachim

Brussel, 5 februari 2008 – Vandaag lanceert Broederlijk Delen zijn nieuwe vastencampagne onder het motto ‘Haïti heeft ook talent’. Niet toevallig gebeurde dit in de Standaard Boekhandel op het Muntplein in Brussel. De niet-gouvernementele organisatie pakt immers op al zijn affiches uit met de cover van het boek ‘Joachim. Over leven op het land’. Met dit boek wil de organisatie aan het grote publiek duidelijk maken dat er in het Zuiden heel wat talent aanwezig is. Op vraag van Broederlijk Delen verbleef auteur Stefan Broeckx twee maanden in het Haïtiaanse dorp Cap Rouge. Hij maakte het dagelijkse leven van Joachim Sanon van dichtbij mee en vertaalde diens levensverhaal in een waarheidsgetrouwe en vlot geschreven roman. Vandaag werd het in aanwezigheid van de auteur en van Joachim aan de pers voorgesteld. Stefaan Broeckx: Haïti heeft een moeilijk imago. Maar de lokale bevolking heeft voldoende talent om samen vooruitgang te boeken.
Daniël de Klerck, voorzitter van Broederlijk Delen: Voor Broederlijk Delen was het  levensverhaal van Joachim een boek waard. Honderdduizenden Haïtiaanse boeren en boerinnen hebben een gelijkaardig verhaal. Samen  leveren ze een dagelijks gevecht tegen armoede en onrecht en voor een waardig leven.

Wie is Joachim? Joachim verliet op jonge leeftijd het platteland om zijn geluk te beproeven in de stad Port-au-Prince. Maar na negen jaar van uitbuiting in een fabriek en dagelijkse honger besloot Joachim terug te keren naar het platteland en boer te worden. Dat lukte, met de hulp van zijn familie en met de ondersteuning van de boerenorganisatie VEDEK die in zijn dorp actief is. Meer nog, samen met de andere boerengezinnen van VEDEK krijgen Joachim en zijn vrouw André-Rose een degelijke landbouwopleiding. Zo slagen ze er in méér voedsel te produceren. Hun inkomen kunnen ze verbeteren door hun oogst te verwerken tot producten als confituur en pindakaas en deze te verkopen. Ze geloven rotsvast dat de toekomst van hun kinderen op het platteland ligt.

Op die manier volgt Joachim bewust het omgekeerde pad van veel van zijn collega’s. Hij zet de stap terug naar zijn afkomst, het platteland, en neemt hier zélf het heft in handen om te werken aan een beter toekomst. Joachim: ik hoop dat de mensen door deze campagne een positiever beeld van Haïti zullen krijgen. Het is een land waar de organisatie veel te wensen over laat, maar met onze inzet en de steun van Broederlijk Delen zal dit veranderen.
In Haïti ondersteunt Broederlijk Delen de eigen plannen van groepen mensen zoals Joachim via 21 soortgelijke partnerorganisaties.

Van deze organisaties komen tien medewerkers naar Vlaanderen van 18 februari tot en met 7 maart 2008. Ze verblijven bij Broederlijk Delen-vrijwilligers, in zogenaamde gastgemeenschappen. Daar zullen ze getuigen over hun werk, over hun strijd tegen armoede en onrecht, maar ook kennismaken met het leven zoals het is, hier bij ons. Zo zorgen we tijdens onze campagne voor een echte uitwisseling tussen Noord en Zuid.

Vele duizenden vrijwilligers staan klaar om in de komende weken het werk van deze groepen onder de aandacht van de bevolking te brengen, op honderden activiteiten in scholen, verenigingen en parochies. Ze zullen fondsen werven via Koffiestops, Solidaire Maaltijden, collecten in kerken en huis-aan-huisacties.

Daarnaast versterken we in deze campagne ook de standpunten van onze partners uit het Zuiden in ons politiek lobbywerk. Samen met de coalitie “2015 De tijd loopt” willen we dat de oneerlijke concurrentie die de boeren in het Zuiden ondervinden stopt. Lokale voedselmarkten moeten beschermd worden tegen ongeremde import. We focussen op duurzame landbouw en voedselzekerheid. Dit alles met één ultiem doel: de armoede moet de wereld uit!

Het boek, ‘Joachim. Over leven op het land’ is in elke Standaard Boekhandel te koop voor 6 euro.

Voor foto's van de persactie klik hier.

Deel dit artikel