Brussel verzamelplaats voor Tweede Internationale Bananenconferentie

Persmededeling
Gent, 7 april  2005 

Brussel verzamelplaats voor Tweede Internationale Bananenconferentie 

Van 28 tot 30 april komen regeringen, handelaars, distributie, producenten, arbeiders, consumenten en ngo’s betrokken bij de bananensector, bijeen op een internationale conferentie in Brussel, in het Vlaams Parlement. 

De conferentie wordt georganiseerd door een brede coalitie van organisaties uit bananen producerende en -consumerende landen. Het doel van de conferentie is om te zoeken naar een oplossing voor de “race to the bottom”, de neerwaartse spiraal waarin de bananensector is terecht gekomen. Men zal op de conferentie op zoek gaan naar mechanismen voor een sociaal, economisch en ecologisch duurzame bananenhandel. 

De discussies op de conferentie hebben als doel twee hete hangijzers aan te pakken: 

  • Het langdurige debat over de vermarkting van bananen in Europa kan ertoe leiden dat de Europese Unie in conflict komt met bananenproducerende landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Dit zou de onderhandelingen op de WTO in Hong Kong in december kunnen bemoeilijken
  • De harde concurrentie tussen grote supermarktketens die de distributie van bananen beheersen leidt tot lage prijzen en dit ten koste van kleine boeren in het Caribisch gebied en de plantagearbeiders op Latijns-Amerikaanse en West-Afrikaanse plantages.

De Tweede Internationale Bananenconferentie wordt georganiseerd door een coalitie bestaande uit EUROBAN (Europees Bananen Actienetwerk van vakbonden, ngo’s en fairtrade-organisaties), COLSIBA (het samenwerkingsverband van Latijnsamerikaanse vakbonden van bananenarbeiders), WINFA (vereniging van Caribische boeren uit de Bovenwindse Eilanden), de IUF (de internationale vakbond van de Voeding, Landbouw, Horeca, Tabak sectoren); USLEAP (US Labour Education in de Americas Project). Oxfam-Wereldwinkels is een actieve mede-organisator (en lid van Euroban)

Voor meer informatie over dit persbericht kan u terecht bij:
Anke Hintjens, woordvoerster Oxfam-Wereldwinkels 09/218 88 99 of 0486/99 35 60
Ian Graham, conference media officer, 0474/ 800 414 
media@ibc2.org

Deel dit artikel