Burundese partner PARCEM van 11.11.11 riskeert 10 jaar voor laster en eerroof

 

Update


Deze ochtend kwam de zaak van Faustin Ndikumana ( van de 11.11.11-partnerorganisatie PARCEM) voor  het Hof van Anticorruptie. De zaak werd echter uitgesteld tot 24 juli.  Dit uitstel baart ons zorgen.  Omdat we vrezen dat het een poging is om het proces te laten verlopen ver weg van de aandacht voor 50 jaar Burundi.

Het is van belang om de  Belgische druk hoog te houden in dit voor de civiele maatschappij belangrijke proces. 11.11.11  en haar partners in Burundi blijven dit van dichtbij opvolgen.

Vandaag keren ministers Reynders en Magnette terug naar huis van de viering van 50 jaar Burundi, één van de belangrijkste partnerlanden van België. In al de officiële tussenkomsten pleitten onze ministers volkomen terecht voor meer aandacht voor mensenrechten en bestrijding van corruptie. Of deze woorden in dovemansoren vielen zullen we snel weten.

Morgen verschijnt één van onze partners Faustin Ndikumana, activist bij PARCEM, voor de Burundese rechtbank naar aanleiding van uitlatingen in de media over corruptie binnen het Burundese ministerie van Justitie.

Het openbaar ministerie vordert 10 jaar opsluiting van Faustin Ndikumana zelf, met een boete van 1 miljoen BIF (570 ?). De Minister van Justitie vraagt zelf een schadeloosstelling van 160 miljoen BIF (90.500 ?).

Tot op heden, heeft het gerecht nog steeds geen gehoor gegeven aan de verschillende inhoudelijke argumenten die de verdediging steeds weer naar voor heeft geschoven: onder andere het argument dat Faustin Ndikumana de organisatie PARCEM vertegenwoordigde en dus enkel de organisatie kan vervolgd worden met een boete.

De vervolging en opsluiting van Faustin Ndikumana als individu is onwettig en moet worden aangeklaagd. 11.11.11 is zeer ongerust over het verloop van dit proces morgen en hoopt dat justitie de aanklacht zo snel mogelijk op een onafhankelijke manier beslecht, maar vreest dat justitie enkel zal luisteren naar de wensen van onder andere de Minister van Justitie.

Indien Faustin Ndikumana veroordeeld wordt voor tien jaar gevangenisstraf voor laster en eerroof zou dit het zoveelste voorbeeld zijn van het gebrek aan onafhankelijkheid van justitie en de toenemende intimidatie en opsluiting van kritische stemmen vanuit de civiele maatschappij, journalisten en mensenrechtenactivisten.

Het 50-jarige feest van Burundi en de engagementen en uitspraken van de Burundese beleidsverantwoordelijken naar aanleiding van deze viering verliezen dan meteen ook alle geloofwaardigheid. Voor de Belgische delegatie zou het een slag in het gezicht zijn.

Voor meer info, contacteer Hendrik Van Poele ? Hendrik Van Poele? 0497/48.19.51

 

 

Wat vooraf ging...


Faustin Ndikumana, voorzitter van onze Burundese partner PARCEM * (Parole et Action pour le Réveil des Consciences et Evolution des Mentalités) werd op dinsdag 7 februari 2012 gearresteerd en overgebracht naar de centrale gevangenis van Bujumbura, naar aanleiding van uitlatingen in de media over corruptie binnen het Ministerie van Justitie.

In een brief aan de minister van Justitie en via de media, stelde Faustin Ndikumana de wanpraktijken die plaatsvinden tijdens rekruteringen bij het Ministerie van Justitie, aan de kaak. Hierop diende de minister van Justitie klacht in wegens laster.

PARCEM houdt (in hun persbericht van 8 februari 2012) echter vol dat ze nooit rechtstreeks de minister hebben beschuldigd. Bovendien benadrukt PARCEM dat de uitlatingen werden gedaan in naam van de organisatie, waardoor de beschuldiging moet gericht worden aan de organisatie (als morele persoon) en niet aan de persoon zelf.

De vervolging en opsluiting van Faustin Ndikumana als individu is bijgevolg onwettig en dient te worden aangeklaagd. PARCEM roept de Burundese justitie op om de juiste procedures te volgen. 

14 dagen na zijn opsluiting mag Faustin Ndikumana de gevangenis verlaten, onder zware druk van de Burundese civiele maatschappij en internationale actoren, zoals de Belgische regering, het Belgische parlement en de EU representatie in Burundi.

Deel dit artikel