Campagne Burundese civiele maatschappij ter gelegenheid van 50 jaar onafhankelijkheid

 

Opendeurdag en tentoonstelling over de rol en bijdrage van de civiele maatschappij aan de ontwikkeling van Burundi, deelname van de civiele maatschappij aan de nationale optocht en viering van de onafhankelijkheid.


civielemij optocht 400

Vorige vrijdag werd de campagne rond de onafhankelijkheid verder gezet met een opendeurdag rond de rol van de civiele maatschappij.

Er werd gedebatteerd over de rol die zij spelen in de ontwikkeling van het land, en de uitdagingen waarmee ze in de toekomst nog geconfronteerd worden.

 

Ook de documentaires die werden vertoond gaven heel wat stof tot debat. De documentaires belichtten de rol van mensenrechtenactivisten, de strijd tegen corruptie, de politieke machtsstrijd en de verkiezingscampagnes waarbij men vaak het jeugdig enthousiasme van de jongeren misbruikt.

De dag werd afgesloten met een receptie waar ook de Belgische ambassadeur zijn steun kwam betuigen aan de civiele maatschappij.
Defilé

Maar de grote dag voor iedereen was natuurlijk gisteren, 2 juli, de dag waarop het nationale defilé de hele dag rechtstreeks werd uitgezonden op tv en dé dag waarop de civiele maatschappij voor de eerste keer in de geschiedenis aan dit defilé deelnam.

Met zo'n tweehonderd waren ze, de vertegenwoordigers van alle soorten middenveldorganisaties uit Burundi die, spandoek in de hand, de slogan "Construisons un Burundi pour tous les Burundais" scandeerden.

President Nkurunziza zwaaide hen zelfs toe, terwijl ze voorbij de eretribune, waar ook prins Filip en prinses Mathilde een plekje hadden, marcheerden. Ze werden door de omroeper aangekondigd als een kracht in de maatschappij die essentieel was voor de ontwikkeling van het land. Het is te hopen dat alle aanwezige politici dit in hun oren hebben geknoopt!

Tribune 600


Achteraf was het verzamelen geblazen op de plek waar ze een tentoonstelling hadden georganiseerd rond deze krachtige civiele maatschappij, om samen de dag feestelijk af te sluiten. Iedereen was zo uitgelaten en enthousiast over deze belevenis dat de eerste noten van de muziek al snel tot een danspasje leidden.
richard line
 

 

 

 

 

Geslaagde campagne

Het opzet van de hele campagne is zeker geslaagd.De Burundese civiele maatschappij heeft getoond dat deze onafhankelijkheidsviering er eentje is van en voor àlle Burundezen en dat de ontwikkeling van het land enkel een succes wordt als iedereen erbij wordt betrokken.

Kort gezegd: de slogans "Laten we bouwen aan een Burundi voor àlle Burundezen" (Construisons un Burundi pour tous les Burundais) en "Civiele maatschappij, een constructieve kracht!" (Société civile, une force pour bâtir) zijn niet meer weg te denken uit het Burundese landschap.

Deel dit artikel