Cholera-epidemie in Haïti: preventie informatie redt levens

Het dodentol van cholera in Haïti loopt op tot 900 personen terwijl er nog een bijkomende 14.000 personen gehospitaliseerd zijn.

De oorsprong van de epidemie ligt in Artibonite, een ruraal departement van Haïti. Artibonite is gesitueerd tussen de bergen en de Caribische zee, het is een gebied dat voornamelijk rijst teelt. Vier weken geleden had niemand kunnen denken dat Artibonite het middelpunt zou worden van globale media-aandacht.

Verscheidene families wachten hun beurt af aan de ingang van het ziekenhuis in L’Estère in Artibonite. Zo bracht Telemaque Majeur, die in L’Estère woont, zijn zieke vader naar het ziekenhuis. Hij vertelt er aan het Spaanse Rode Kruisteam dat zijn vader aan de betere kant is dankzij de zorgen die hij ontving in dit ziekenhuis.

“Toen we arriveerden was mijn vader erg ziek. Omdat ik Spaans spreek kon ik gemakkelijk uitleggen aan de dokters dat mijn vader dringende medische hulp nodig had. Nu is hij dankzij de dokters hier aan het herstellen.”

Cholera heeft een incubatieperiode van 48 uur of meer. De ziekte veroorzaakt extreme diarree en dehydratatie. Zonder goede en snelle verzorging kan het al snel dodelijk zijn. Desondanks kan cholera gemakkelijk behandeld worden met rehydratie zouten en antibiotica.

Een team van het Rode Kruis evalueert de benodigdheden van de ziekenhuizen zodat de geboden verzorging aan patiënten versterkt kan worden. Zo is er reeds een verzorgingscentrum voor cholera opgericht in het ziekenhuis.

Baena Jesús, een water- en sanitatie-afgevaardigde van het Spaanse Rode Kruis, is deel van het Rode Kruisteam dat de ziekenhuizen evalueert.

“De meest dringende noden zijn zuiver drinkbaar water en chlooroplossing om de publieke plaatsen en huizen waar cholera aanwezig was te desinfecteren. Verder is er ook nood aan het distribueren van meer zeep, waterpurificatie tabletten, serums en emmers.”

In het ziekenhuis van L’Estère  zijn er tien dokters uit Cuba. Dokter Oscar Fonseca, directeur van deze Cubaanse dokters, beklemtoont de nood voor de verspreiding van preventieve boodschappen over de ziekte.

“In Haïti is de hygiëne erg zwak en kan cholera dus snel verspreid raken. Een van de problemen is dat als de patiënten het ziekenhuis verlaten, en ze niet de juiste informatie meekregen, het zeer gemakkelijk is om terug in contact te komen met cholera eens ze thuis zijn.”

Het Internationale Rode Kruis heeft een oproep gelanceerd voor bijna zes miljoen Zwitserse Frank (4,3 miljoen Euro) om te kunnen beantwoorden aan de cholera-uitbraak.

Dit verzoek zal het Haïtiaanse Rode Kruis versterken in hun preventie en respons inspanningen. Tot nu toe hebben reeds honderden getrainde Rode Kruisvrijwilligers de preventie boodschap over cholera verspreidt bij gemeenschappen in de getroffen gebieden alsook in Port-au-Prince.

Deze oproep zal het Rode Kruis ook meer cholera verzorgingscentra in prioritaire gebieden kunnen vestigen, en ondersteuning bieden aan reeds bestaande gezondheidsvoorzieningen in Artibonite. De voorziening van zuiver drinkbaar water is ook cruciaal, en de overstromingen veroorzaakt door orkaan Tomas kunnen de reeds slechte hygiënische omstandigheden verergeren. Daarom is de verspreiding van zeep, jerrycans en emmers aan ongeveer 80.000 families dan ook een simpele en effectieve manier die het Rode Kruis toepast om de hygiëne te verbeteren.

Het geld zal ook bijdragen aan de inspanningen Van het Rode Kruis om te voorkomen dat de ziekte overwaait naar de nabijgelegen Dominicaanse Republiek.

 

Deel dit artikel