Cholera-uitbraak in Burundi

De toestroom van tienduizenden Burundese vluchtelingen die uitgewezen zijn door Tanzania lopen in hun thuisland grote gezondheidsrisico's. "Zo veel mensen onderweg vergroot de kans op verspreiding van ziektes zoals cholera", zegt dokter Ben Adeiza van het Internationale Rode Kruis.

Burundi kampt al twee maanden lang met een uitbraak van cholera. De grote toestroom van vluchtelingen uit het Tanzaniaanse vluchtelingenkamp Mtabila naar Burundi kan de situatie verergeren.
 

 

Geen water of wc's

"De combinatie van de vluchtelingenstroom met de uitbraak van cholera is zeer verontrustend", zegt Vénérand Nzigamasabo, hoofd van Rampenhulpverlening van het Burundese Rode Kruis. "De terugkerende vluchtelingen zijn bijzonder kwetsbaar, omdat velen geen toegang hebben tot de nodige water- en sanitaire voorzieningen. Voor sommige lokale gemeenschappen in Burundi zal de komst van duizenden mensen een enorme druk leggen op de lokale middelen."

In juni kondigde de regering van Tanzania de sluiting aan van het vluchtelingenkamp Mtabila. In het kamp woonden 38.000 Burundezen die hun land ontvluchtten tijdens de burgeroorlog decennia geleden. De meesten hebben geen thuis meer om naar terug te keren.

De Burundese overheid riep in oktober de cholera-uitbraak uit tot een gezondheidsramp. De ziekte heeft honderden mensen besmet. Minstens een slachtoffer stierf aan de gevolgen. De meeste zieken wonen in de gebieden waar de vluchtelingen uit Tanzania naartoe trekken.

Meer dan 70 vrijwilligers en medewerkers van het Burundese Rode Kruis bestrijden de ziekte. Ze desinfecteren waterpunten en behandelcentra, verdelen water en informeren de bevolking over voorzorgsmaatregelen.  In Tanzania verdeelt het Rode Kruis waterflessen en levert het medische verzorging aan de vluchtelingen die terugkeren naar Burundi.

 

Wat doet Rode Kruis-Vlaanderen?

Dankzij de steun van de federale overheid kan Rode Kruis-Vlaanderen zijn Burundese collega's ondersteunen bij de aanpak van de cholera-epidemie. Met deze financiële steun kan het Rode Kruis in Burundi 7.000 mensen bereiken met de verdeling van hulpgoederen en water en via hygiënepromotie.

Met een deel van de opbrengst van Music For Life 2011 rond het thema diarree startte Rode Kruis-Vlaanderen een noodhulpproject in Burundi. Doel van dit project is de plaatselijke Rode Kruisvereniging in staat te stellen om snel en efficiënt te reageren op rampen als overstromingen en cholera-epidemieën.  Daarvoor krijgen lokale vrijwilligers en medewerkers een opleiding rond de bouw van latrines, beheer van de noodvoorraad, het leveren van hulp,... Ook worden er noodhulpgoederen aangekocht zoals waterzuiveringstabletten, diarreepreventiekits en watertanken die bij een ramp snel ingezet kunnen worden.

In januari start Rode Kruis-Vlaanderen, ook dankzij de opbrengst van Music For Life 2011, een ontwikkelingsproject in 4 provincies die de uitbraak van diarree moeten tegengaan. Door bronnen en waternetwerken te herstellen, waterputten en latrines te bouwen en afwateringskanalen te reinigen, gaat het Rode Kruis de verspreiding van diarree tegen.

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel