#ClaimTheClimate - 11.11.11 stapt op 2 december mee voor klimaatrechtvaardigheid

claim-the-climate-640x186

Overstromingen, mislukte oogsten, droogte, verwoeste huizen... Het komt steeds vaker voor en treft voornamelijk mensen in ontwikkelingslanden. Ook binnen die landen zijn het de armste mensen die de gevolgen het eerst voelen.

De honger in de wereld neemt sinds enkele jaren terug toe, met klimaatverandering als belangrijkste reden. Meer mensen moeten jaarlijks vluchten voor natuurrampen dan voor conflict en geweld. Volgens schattingen sterven er jaarlijks 400.000 mensen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Zij die er het minst aan hebben bijgedragen, betalen de rekening van de opwarming van de aarde. België moet een ambitieuzer klimaatbeleid voeren en hierbij de kwetsbare gemeenschappen en landen, die al jaren de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering voeren, niet uit het oog verliezen.

Dat betekent:

1/ Maximaal 1,5°C opwarming

Garandeer dat de opwarming beperkt blijft tot maximaal 1,5°C, een cruciale grens voor honderden miljoenen mensen wereldwijd.

2/ Voldoende klimaatsteun voor ontwikkelingslanden

Verhoog het Belgische engagement voor de internationale klimaatfinanciering, met een focus op aanpassing aan de gevolgen van de opwarming in de meest kwetsbare landen. Zorg ervoor die middelen bovenop het budget voor ontwikkelingssamenwerking komen. Erken ook de nood aan extra financiering voor schade en verlies.

3/ Oplossingen voor klimaatontheemden

Werk actief mee aan oplossingen voor bescherming en begeleiding van mensen die hun woonplaats moeten verlaten als gevolg van klimaatverandering.

 

11.11.11 DOOR:

Praktische InformatieWaar spreken we af?

De klimaatmars is onderverdeeld in verschillende thematische blokken.
Wij stappen mee in het blok van de Noord-Zuidbeweging, dat zich in het midden bevindt. Kijk uit naar de vlaggen van 11.11.11, Oxfam, Broederlijk Delen, enz...

claimtheclimate-vertrekpunten
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels