Clustermunitie steeds vaker gebruikt in Jemen en Syrië

 Cluster Munition Monitor rapport 2016.

Clusterbommen worden intensief en herhaaldelijk gebruikt in Syrië en Jemen, zo stelt het pas verschenen rapport van de Cluster Munition Monitor. Op de herzieningsconferentie van de Conventie tegen clustermunitie - van 5 tot 7 september in Genève - roept Handicap International daarom de staten op om het internationaal recht toe te passen en de druk op de oorlogvoerende partijen op te voeren.

Toename gebruik van verboden wapens is verontrustend

Tien jaar geleden voerde België als eerste land ter wereld een verbod in op clusterbommen en clustermunitie. Hiermee bracht ons land een dynamiek op gang, die heeft geleid tot het bannen van clustermunitie door 119 landen in het verdrag van Oslo. Ondanks het succes van het verdrag, stelt het recentste rapport van de Cluster Munition Monitor dat er nog steeds clusterbommen worden gebruikt in conflictgebieden. Deze wapens worden zelfs steeds vaker gebruikt in Syrië en Jemen.

In 2015 waren zo goed als alle slachtoffers van clusterbommen burgersJean Van Wetter, algemeen directeur Handicap International België

"Clusterbommen doden of verminken mensen en veroorzaken ernstige psychologische trauma's. Tot 40% van de clustermunitie komt niet tot ontploffing bij impact op de grond, waardoor hele gebieden onbewoonbaar worden. In 2015 waren zo goed als alle slachtoffers van clusterbommen burgers", zegt Jean Van Wetter, algemeen directeur van Handicap International België. 

In de aanloop naar de herzieningsconferentie van het Verdrag van Oslo - van 5 tot 7 september in Genève - roept Handicap International de strijdende partijen op om onmiddellijk af te zien van het gebruik van clustermunitie. Handicap International roept eveneens de staten op om het internationaal recht toe te passen en de druk op de oorlogvoerende partijen op te voeren.

Burgers zijn het slachtoffer

In 2015 waren 97% van de slachtoffers van clusterbommen en -munitie burgers. In 36% van de gevallen ging het om kinderen. Volgens de onderzoekers van de Cluster Munition Monitor wordt vrijwel dagelijks melding gemaakt van nieuwe aanvallen met clusterbommen in Syrië. Een groot aantal aanvallen vindt plaats op dichtbevolkte gebieden, markten, scholen en ziekenhuizen. 

Het herhaalde gebruik van clusterbommen in Syrië en Jemen wijst erop dat er helemaal geen rekening wordt gehouden met de burgers. In bepaalde gevallen zijn die burgers zelfs het doelwit.Alma Al-Osta, wapenexpert en lobbyist bij Handicap International

Clusterbommen doden en verwonden niet alleen mensen op het moment van de aanval zelf, maar maken net als mijnen ook nog lange tijd na een conflict slachtoffers. "Het herhaalde gebruik van clusterbommen in Syrië en Jemen wijst erop dat er helemaal geen rekening wordt gehouden met de burgers", zegt Alma Al-Osta, wapenexpert en lobbyist bij Handicap International. "In bepaalde gevallen zijn die burgers zelfs het doelwit." 

Handicap Int. DOOR:

Meer

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels