Congolese vrouwen richten brouwerij op

“Deze bananenwijn blijft in de gele bidon om te fermenteren tot eind december. Dus als je het tweede weekend van januari 2010 iets te vieren hebt, kom hem maar kopen!” Aan het woord zijn Fasila en Kasereka, de twee bezielers van de ambachtelijke brouwerij van de Ligue des Organisations des Femmes Paysannes au Congo.

Hun brouwerij lijkt meer op een laboratorium met slangetjes en buisjes die van elke bidon naar een klein vat met water leiden. “Om de gassen op te vangen tijdens het fermenteren,” legt Kasereka uit. “We maken hier wijn van ananas en passievruchten. Die moet 6 maand fermenteren. En ook bananenwijn, onze populaire lokale drank hier. Die moet je twee keer laten fermenteren.”

“Maar we doen meer dan enkel alcoholische dranken maken,” vult Fasila aan. “Je vindt hier ook fruitsap, pindapasta, confituur, en kruidenextracten. Daarom hebben we ons merk VILIEP gedoopt, wat staat voor Vin – Limonade – Epices – Patisserie. Klinkt goed, niet?”

Het idee voor deze brouwerij kwam van de vrouwen in de dorpen rond Butembo. Overal langs de weg vind je vrouwen die fruit verkopen, maar het brengt niet zoveel op. En fruit rot snel. Dus waarom het niet verwerken om de verliezen te beperken? Ze brachten het idee in 2007 aan bij het bestuur van hun organisatie Lofepaco. Begin 2008 begon een groepje vrouwen te experimenteren. Fasila en Kasereka gingen op bezoek bij andere organisaties die gelijkaardige bedrijfjes hebben. En geleidelijk aan bouwden ze hun bedrijfje uit.

Om te weten te komen wat de klanten van hun producten vonden, gingen ze naar beurzen in de provinciehoofdstad Goma en zelfs Kinshasa. “Smaakt iets te zoet, het drankje ziet er nogal troebel uit, de verpakking doet aan shampoo denken, de kleur lijkt op benzine.” Dat waren de voornaamste klachten. Maar… de meeste klanten apprecieerden het wel! Momenteel is de vraag dan ook veel groter dan het aanbod."

Tijd dus om professioneler te gaan werken, besloot Lofepaco. En waarom hun plannen niet eens aan Vredeseilanden voorleggen? Vredeseilanden ondersteunt Lofepaco al vijf jaar in het volste vertrouwen. De vrouwen aan het roer hebben een duidelijke visie, en de organisatie heeft een stevige basis. Zo betaalden 18.000 leden elk 1 dollar om een stuk grond aan te kopen waar ze een vormingscentrum op konden bouwen.

Op dat terrein heeft Vredeseilanden gezorgd voor de financiering van een nieuw gebouw, waar ze hun wijn en andere producten in betere omstandigheden kunnen maken. En er is plaats voor machines en meer opslagruimte. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Welke machines hebben ze precies nodig? Hoe krijgen ze de wijn aantrekkelijk verpakt, als er in de verre omgeving geen degelijke verpakkingsmachines te vinden zijn? Hoe kunnen ze hun fruitsap nog beter filteren?

Ook energie is een groot obstakel: in Butembo, een stad van 600.000 inwoners, is er geen centraal elektriciteitsnetwerk. Alle elektriciteit wordt per wijk of per gebouw opgewekt met dieselgeneratoren. Kan het bedrijf van Lofepaco blijvend rendabel werken als de diesel steeds duurder wordt? Léopold en Théo van het Vredeseilanden kantoor in Congo zullen Lofepaco helpen om op die vragen een antwoord te vinden.

Deel dit artikel