Connexion Kin: een bruisend kunstenfestival in Kinshasa

congo connecion kin2

Connexion Kin bracht in juli 2015 verschillende kunstdisciplines en kunstenaars samen in Kinshasa. De Congolese cultuurpartner van 11.11.11, Plateforme Contemporaine, was één van de drijvende krachten achter dit uitgesproken en inspirerende stadsfestival.

Dé plek om cultuur op te snuiven

Begin juli is een tijd van terugkerende diaspora, vertrekkende expats en doorwerkende Congolezen in Kinshasa, maar ook en vooral van het Festival International des Arts de Kinshasa Connexion Kin. Dit festival, opgericht in 2009 door de KVS, werd dit jaar voor de eerste keer medegeorganiseerd door de cultuurpartner van 11.11.11 in Congo, Plateforme Contemporaine. In 2014 waren we al aan de zesde editie toe. Voor het eerst in zijn geschiedenis vond het festival plaats in de gemeente Limete en niet in het Institut Français, het meest gefrequenteerde cultuurhuis in internationale kringen gelegen in La Gombe, het administratieve centrum van Kinshasa, waar veel buitenlanders en maar weinig Congolezen wonen. De optredens gingen deels door in het Lycée Maman Diankeba, deels op de Place Commerciale op de 7ième rue. Dit plein ligt er normaalgezien verlaten bij tegen de avond, maar nu was het dé plek om cultuur op te snuiven in Kin.

Verhuis naar Limete

Vanwaar deze geografische verschuiving? Connexion Kin, de naam draagt het in zich, wil verbonden zijn en verbinden: andere (niet-)Afrikaanse artiesten in contact brengen met Congolese artiesten, de Kinois laten genieten van de Congolese en internationale artistieke rijkdom, een ontmoeting mogelijk maken tussen verschillende kunsten en mensen, etc. Na vijf edities in het Institut Français leek de tijd rijp om de connectie met de lokale Kinois verder te verdiepen. Daarom werd na grondige reflectie besloten om het festival beter te verankeren in de context van de stad door de locatie te verplaatsen naar een echte Congolese wijk. De hamvraag was enkel: waarheen?

Om op deze vraag een antwoord te vinden werd een urbanistisch onderzoek uitgevoerd door een multidisciplinair team in verschillende wijken van Kinshasa. Verschillende factoren moesten in rekening worden gebracht: bereikbaarheid, architecturale criteria, veiligheid, betrouwbaarheid van elektriciteitsvoorziening enzovoort. Men beoogde in de eerste plaats een inventarisering van de bestaande culturele ruimtes in verschillende wijken. Op basis hiervan kon dan worden uitgemaakt of de culturele ruimtes gecreëerd door het festival zich in die buurt zouden kunnen ontplooien. Ook de eventuele impact van het festival op de omgeving werd geëvalueerd. Verschillende gemeentes werden onder de loep genomen: van Bandalungwa over Matonge tot Limete. Uiteindelijk kwam deze laatste als primus uit de bus.

Chiara Donadoni, Coördinator Zuidkantoor 11.11.11 in Kinshasa

Deel dit artikel