Coöperatieve met pit

cacaocooperatieve-640

Perureis

11 mei. We zitten in het tropisch deel van Peru en we zijn op bezoek bij de koffie- en cacaocoöperatieve van Pangoa. Vredeseilanden begeleidt hen bij de professionalisering van het management, kwaliteitsverbetering van de oogst en de commercialisering van nieuwe producten. Uiteraard is alles fair trade.

Vooral bij de cacao kijken we onze ogen uit. De bonen moeten verdorie een paar dagen gisten. Een vieze brij! Gedroogd zien ze er beter uit. Het hele verwerkingsproces is onwaarschijnlijk arbeidsintensief. De sorteersters hebben elke cacaoboon in hun handen gehad. In het magazijn zien we hoe de bonen per klant gestockeerd worden, ieder met zijn eigen eisen en voorschriften. Eén afnemer koopt alleen bonen van cacaoboerinnen en brengt die met dat genderlabel op de markt.

We zien goedkeurend hoe CAC Pangoa nu ook zelf chocolade produceert én eigen pralines aan de man brengt.

Interessant is ook dat de coöperatieve experimenteert met nieuwe productieprocessen. Zo brengen ze binnenkort koffiebonen op de markt die in de bolster gedroogd zijn. De smaak is nog veel rijker dan die van de klassieke gewassen koffiebonen.

Naast een technische vorming biedt de coöperatieve haar 680 leden een brede waaier aan opleidingen zoals financieel beheer, ICT, leiding geven en ... koffieproeven. Haar stelsel van sociale zekerheid biedt de leden een goede bescherming. Kortom, we zijn onder de indruk van de manier waarop deze coöperatieve zich georganiseerd heeft. Dit zijn professionele ondernemers.

Marcello, de ecoboer

12 mei. Wij zijn op bezoek bij Marcello Ramos, een lid van de coöperatieve die al in 2002 overschakelde op bioteelt. De boerderij ligt op een groene heuvel. Van de dertien hectare land gebruikt hij er drie voor koffie, drie voor cacao en nog een perceel voor cassave en bananen. De hoogst geleden gronden zijn herbebost om erosie te voorkomen.
De koffiestruiken hebben wat schaduw nodig, wat Marcello de gelegenheid biedt om allerlei fruitsoorten te planten. Een goede bioboer is natuurlijk ook een waar compostmeester. Dat demonstreert hij graag. De mest van zijn cavia's en kippen tilt zijn compost op naar het juiste niveau.

We nemen afscheid van een gelukkige man in een heel gezonde omgeving.

Patrick Deleu
Johan Van Royen

Peruzondagen

In mei trokken 18 sympathisanten op inleefreis naar Peru. Dankzij een paar uittreksels uit hun groepsdagboek krijg je een beeld van hun ervaringen.

Op de Peruzondagen kan je het land met al je zintuigen verkennen: www.11.be/peruzondagen.

 

Cedep Ayllu

Cedep Ayllu werkt al 32 jaar aan de verbetering van de levenskwaliteit van de boerenbevolking in de meest afgelegen berggebieden in het departement Cusco.

Met duurzame landbouwmethoden en waterbeheer stijgen de opbrengsten en het inkomen. Dankzij opleiding en leiderschapsvorming durven de boeren opkomen voor hun rechten en groeit de sociale en culturele emancipatie van de inheemse gemeenschappen.

Deze partner bood de deelnemers aan de Perureis de kans om twee dagen te verblijven bij gezinnen van deze gemeenschappen.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels