Couscouskreten op 6 oktober in de Oxfam-Wereldwinkels

Op zaterdag 6 oktober, tijdens de Week van de Fair Trade, zetten alle Oxfam-Wereldwinkels de deuren open tussen 10 en 17 uur. Alle bezoekers maken we die dag blij met een klein maar fijn cadeau uit Palestina.

 

Op de Klantendag zet Oxfam-Wereldwinkels Palestina in de kijker én luidt ze de alarmbel. Het zou immers een Palestijnse Klantendag zonder couscous kunnen worden.


Handel voeren met Palestina ligt niet voor de hand. Tal van Israëlische maatregelen zoals wachttijden aan controleposten, blokkades van vrachtwagens en ontoegankelijke wegen bemoeilijken de economie in Palestina. De Gazastrook – waar de couscous van Oxfam-Wereldwinkels vandaan komt - is sedert de gewelddadige machtsovername van Hamas in juni 2007 volledig afgesloten van de buitenwereld. Export is totaal onmogelijk, enkel de meest noodzakelijke voedselhulp en medicijnen mogen het gebied binnen. Elektriciteit en water worden dagelijks urenlang afgesloten.

 

Couscous uit het koninkrijk zonder sleutel.

 

Saleem Abu-Ghazaleh van de Palestijnse landbouworganisatie PARC – bij wie Oxfam-Wereldwinkels olijfolie, couscous, dadels en amandelen koopt – getuigde vorige week in Gent over de situatie in Gaza.

“Gaza is voor 100 procent afgesloten. Het is een grote kooi, waar de Israëli’s de sleutel van hebben. ‘Dat is toch wat jullie willen’, zeggen ze, ‘een eigen staat’? We mogen het ons koninkrijk noemen, maar het is een koninkrijk zonder sleutel. We krijgen geen enkel product meer naar buiten. Ook niet de couscous die we aan Oxfam-Wereldwinkels verkopen. 20 ton couscous staat aan de grens te wachten om geëxporteerd te worden. De couscous wordt geproduceerd door vrouwen in Gaza. De gesloten grenzen beroven honderden families van hun inkomen.”

 

Als de situatie zo blijft duren zal Oxfam-Wereldwinkels nog voor nieuwjaar 2007 zonder couscous komen te zitten. Maar wat voor de wereldwinkels slechts één van de vele fairtradeproducten is, is voor de Palestijnse producenten in Gaza hun broodwinning.

Daarom blijft Oxfam-Wereldwinkels kiezen voor eerlijke handel met Palestina. Eerlijke handel garandeert Palestijnse boerenorganisaties een vaste afzetmarkt en helpt hen om de kwaliteit van hun producten te verhogen. Eerlijke handel is het symbool van onze solidariteit met het Palestijnse volk: we laten zien dat we Palestina erkennen als soevereine staat. Eerlijke handel brengt het verhaal van de bezetting via de producten bij de westerse consument.

 

Spring zaterdag 6 oktober dus eens binnen in je wereldwinkel, draag je steentje bij aan het afbreken van de muur en ontvang een klein geschenk.

 

Meer info over de Klantendag in jouw lokale wereldwinkel of de Week van de Fair Trade op www.oww.be of www.befair.be .

 

Oxfam-Wereldwinkels lanceert ook een briefschrijfactie aan Karel De Gucht om de toestand in Gaza aan te klagen. Zie www.oww.be/briefschrijfactiegaza .


 

Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Deel dit artikel