Crisis in Bolivia

Volg de crisis in Bolivia op www.MO.be

Morales zet VS-ambassadeur het land uit
De Boliviaanse president Evo Morales heeft de Amerikaanse ambassadeur in zijn land, Philip Goldberg, persona non grata verklaard. Morales beschuldigt Goldberg van steun aan de naar autonomie strevende oppositiegroepen die wegen blokkeren, overheidsgebouwen bezetten en een gaspijpleiding naar Braziliƫ hebben gesaboteerd.

Boliviaanse regering geeft controle over Santa Cruz op
Bolivia barst. In Santa Cruz, de rijkste stad van het land, trok het leger zich dinsdag (9 september) terug terwijl jonge betogers overheidsgebouwen bezetten. In Tarija, een ander departement waar het verzet tegen de federale overheid sterk staat, sneden actievoerders de aardgasleveringen aan het naburige Braziliƫ af.

Morales moet met grondwet eerst naar parlement
Het referendum over een nieuwe Boliviaanse grondwet wordt uitgesteld van 7 december tot 25 januari. President Evo Morales moet zijn constitutionele project eerst voorleggen aan de verenigde kamers van het Boliviaanse parlement, wat betekent dat naar compromissen moet worden gezocht met de parlementsleden van de rechtse oppositiepartij Podemos.

Wereldblog: Politieke tijdbom ontploft
Oppositiebewegingen uit het rijkere, overwegend blanke oosten van Bolivia gingen de strijd aan met het leger. Het was de hevigste strijd sinds lang in het land. Aan de basis van deze strijd liggen de onpopulaire politieke maatregelen van de regering Morales ten aanzien van elites uit het oosten.

 

Deel dit artikel