De dag voor D-day

urnes_stembiljetten_150
Bijdrage van Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11 en woordvoerder van de Belgische (11.11.11-CNCD) delegatie in de EurAc-observatiemissie.

Kinshasa 27/11/2011 - De onrusten van gisteren kostten, afhankelijk van welke bron, tussen de 7 en de 12 doden. Omwille van de gespannen sfeer konden onze observatoren in Kinshasa maar in beperkte mate hun werk doen. Na een erg drukke en chaotische dag gisteren was het vanmorgen geruststellend om vast te stellen dat de kalmte ogenschijnlijk teruggekeerd was. Na kort overleg beslisten we dat de observaties in de hele stad konden doorgaan.


Ik keek wel uit naar het echte observeren. Zelf ging ik naar de gemeenschappen Ngaliema en Selembao aan de rand van de stad. Met nog minder dan 24u voor de verkiezingen was het bijzonder interessant om te zien of de verschillende bureaus klaarstonden, en of de stembiljetten en de urnes waren aangekomen. Zelfs in Kinshasa een echt huzarenstuk. Op een bepaald moment zagen we de vrachtwagen van de CENI - de verkiezingscommissie die o.a. de verspreiding van al het materiaal in handen neemt - worstelen door steile en bultige weggetjes van Kinshasa. In Selembao waren ze het materiaal aan het uitladen en lagen de kartonnen stembussen verspreid over de grond, klaar om verder in de dorpen verdeeld te worden. Nu maar hopen dat het niet regent...

stembiljetten_en_urnes
Stembiljetten en urnes in het stembureau
Onderweg naar een volgend bureau hoorden we op Radio Okapi dat het persbericht dat we gisteren uitstuurden opgepikt werd. Onze veroordeling van het geweld gisteren en onze oproep aan de kandidaten om de kalmte te bewaren en de campagne vredevol af te sluiten bereikte op die manier veel volk. Want Radio Okapi wordt intensief beluisterd in het hele land en bij Afrika watchers.

Het wordt voor ons een hele uitdaging om alle verschillende waarnemingen van de 90 internationale en 3000 Congolese observatoren te bundelen. Maar één zaak is me na vandaag duidelijk geworden. We dragen een grote verantwoordelijkheid. We zijn er ons van bewust dat uitspraken van onze waarnemers op de voet zullen gevolgd worden en een onderdeel worden van de communicatie over de uitslag en al wat daar mee samenhangt.

stembiljetten_suzanne
11.11.11-medewerkster Suzanne
bij een stapel stembiljetten
Maar we dragen nog een andere verantwoordelijkheid. Eén van de "chefs de centre" nam me vandaag apart. Hij drukte me nogmaals op het hart hoeveel tijd en energie ze hadden gestoken in de plaatsing van de kiesbureaus, het voorzorgen nemen in geval regen (de stemhokjes zijn uit karton vervaardigd). Een deel van het materiaal hebben ze te voet moeten verplaatsen. Al vele dagen waren ze hiermee bezig. Hij was verbolgen over het feit dat er al voor de verkiezingen in sommige media sprake was van spookbureaus of onregelmatigheden. Dat wilde hij wat betreft zijn bureau wel eventjes duidelijk maken aan ons,  observatoren.
Of er onregelmatigheden zijn of niet, daarover kunnen we pas rapporteren na de verkiezingen, maar heel veel Congolezen hebben net als deze chef veel toewijding, tijd en energie besteed aan deze verkiezingen. Deze overtuigden van de democratie verdienen een nauwkeurige waarneming en verslag erover.

Morgenvroeg moet ik om 4u30 vertrekken om opening van kiesbureau mee te maken. Wordt een lange dag...

Deel dit artikel