De duistere toekomst van de Bolivariaanse revolutie

In oktober kiezen de Venezolanen een nieuwe president. Het linkse boegbeeld Hugo Chávez wil zichzelf opvolgen, maar de man is ziek, terminaal zelfs, wordt gefluisterd. Ondertussen zit de klad in de Bolivariaanse revolutie. De verzamelde oppositie maakt zich op voor de grote ommezwaai, maar of die er ook komt, is ver van zeker.

Voor president Hugo Chávez komen de verkiezingen bijzonder ongelegen. Begin maart liet hij voor de derde keer een kwaadaardige tumor verwijderen en hij ondergaat bestralingen. Al vanaf de eerste officiële gezondheidsbulletins in juni vorig jaar wordt overigens bijzonder vaag gecommuniceerd over Chávez' kanker, 'ergens in de bekkenstreek'. Dat de comandante er erger aan toe is dan hij zelf laat doorschemeren, valt sinds zijn recente operatie nog moeilijk te ontkennen. Kwatongen hebben het over uitzaaiingen en een terminale ziekte.

Ondanks die tegenspoed gaat Chávez ervan uit dat hij zijn mandaat, dat al dertien jaar duurt, kan verlengen met nog eens zes jaar. De personencultus die de president het afgelopen decennium ontwikkelde, maakt dan ook dat de verkiezingscampagne meer gedomineerd wordt door speculaties over zijn gezondheidstoestand dan door partijprogramma's, de realisaties van dertien jaar Bolivariaanse revolutie of gewoon de dagelijkse problemen van de Venezolanen: onveiligheid, corruptie, stijgende werkloosheid en hoge inflatie.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel