De Filipijnen: twee mensenrechtenwerkers doodgeschoten in Negros

bulatlat

Twee mensenrechtenwerkers werden koelbloedig doodgeschoten op het eiland Negros, in het midden van de Filipijnse archipel. Het gaat om Elisa Badayos, een verantwoordelijke van de regionale afdeling van mensenrechtenorganisatie KARAPATAN, een partnerorganisatie van G3W, en een lokale boerenleider.

G3W veroordeelt deze dubbele moord en betuigt haar medeleven aan de slachtoffers en hun families.

De slachtoffers maakten deel uit van een 30-koppige onderzoeksmissie die in de gemeente Bayawan in de provincie Negros Oriental mensenrechtenschendingen wilde onderzoeken. Deze ochtend werden ze tegengehouden en bedreigd door gewapende huurlingen van de burgemeester van Bayawan. Uiteindelijk kregen ze de toelating om verder te gaan.

Kort na de middag besloot Elisa Badayos, samen met twee leden van het team en de lokale boerenleider, om klacht te gaan neerleggen tegen de gewapende mannen. Op weg naar het politiekantoor werden ze echter onder vuur genomen. Badayos en de boerenleider vonden de dood terwijl een derde slachtoffer zwaargewond naar het ziekenhuis werd gebracht.

Elisa Badayos is een ervaren activiste. Ze engageerde zich voor mensenrechten nadat haar man, vakbondsleider Jimmy Badayos, sinds zijn arrestatie in 1990 verdween en nooit meer werd teruggevonden.

President Duterte viseert progressieve sociale bewegingen

Tinay Palabay, algemeen secretaris van KARAPATAN veroordeelde vanuit Manilla meteen deze nieuwe aanval op mensenrechtenwerkers. "Onder president Duterte vermindert de ruimte voor mensenrechtenwerk zienderogen," zei ze.

Ze kadert daarbij dit incident in het algemene politieke klimaat in de Filipijnen waarbij mensenrechtenverdedigers steeds meer onder schot komen. President Duterte dreigde nauwelijks tien dagen geleden openlijk om progressieve organisaties als KARAPATAN hard aan te pakken. Sindsdien werden minstens 11 mensenrechtenwerkers gearresteerd in twee incidenten.

Maar zelfs daarvoor registreerde KARAPATAN tientallen gevallen van arrestaties van mensenrechtenwerkers, ontwikkelingswerkers en boerenleiders. Sinds het aantreden van president Duterte, iets meer dan een jaar geleden, werden 88 politieke moorden geteld en kwamen er 134 politiek gevangenen bij.

 

Auteur: Wim De Ceukelaire - directeur van G3W

Viva Salud DOOR:

Actie

 

g3w-m3m-stopthekillings-2017-220x143

Op 11 december 2017 komt Tinay Palabay, voorzitster van KARAPATAN, naar Belgiƫ. Ze zal deelnemen aan onze actie "Stop The Killings".

 

versterk-de-stem-v-filipijnse-activisten

G3W voert heel de maand december campagne om KARAPTAN te steunen.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels