De teerling is nog niet geworpen

kieslijst_2congolezen_150
Bijdrage van Marleen Vos, 11.11.11 medewerkster en deelnemer aan de observatiemissie.
Ook Bart Staes, europarlementslid voor Groen, schreef mee.

Bukavu 29/11/2011 - Om 5u30 stonden we aan het eerste stembureau om de start van de verkiezingen mee te maken. Alles leek goed voorbereid en georganiseerd. Na een uurtje - toen alles goed op gang was - trokken we naar de populaire buurten Kadutu en Bagira. Ook daar was alles in orde, al verliepen de administratieve verrichtingen trager waar door zich lange rijen vormden.


Mensen werden er wat ongeduldig maar waren gerustgesteld toen ze hoorden dat al wie zich om 17u nog aan het kiesbureau bevond nog zou kunnen stemmen. Het toont alleszins hoe gemotiveerd mensen zijn om hun stem uit te brengen.

Enkel in het kiescentrum van het Athenee l'Institut d'Ibanda hoorden we dat vele mensen er niet konden stemmen omdat een ander bureau aan hen was toegewezen, vaak vele kilometers verderop, in een ander kiesdistrict.

In enkele bureaus had men een soepele invulling van het 'geheim van de stemming', vooral als analfabeten werden bijgestaan door buitenstaanders of getuigen. Echte onregelmatigheden of grove schendingen van de kiesprocedure hebben we niet vastgesteld.

Stemmen tellen

Tegen 17u30 keerden we terug naar ons eerste bureau in het College vlakbij het hotel. Men had er net bepaald hoeveel stemmen er waren uitgebracht. Bij ons was de opkomst bijna 70%, wat relatief veel is voor vrije verkiezingen.

Het tellen van de presidentskandidaten verliep vlot. Tegen 20u hadden we een voorlopige uitslag: Kamerhe ruim op kop, Kabila tweede en Tshisekedi rond de 3%.
De uitslag van de parlementsverkiezingen liet langer op zich wachten. Logisch met 153 kandidaten. In ons bureau haalt Kizito het makkelijk. Hij is een graag gezien figuur uit het middenveld van Zuid-Kivu en komt op voor de partij van Kamerhe, UNC. Rond middernacht was het eerste telbureau klaar. Van onrust of onvrede was geen sprake. De talrijk aanwezige getuigen en observatoren waren kritisch en correct. De mensen van de CENI waren bijzonder goed opgeleid en namen hun taak heel ernstig.

Uit gesprekken met andere observatoren begrijpen we dat de verkiezingen in andere provincies heel verschillend zijn verlopen. In sommige bureaus was er wel sprake van ernstige incidenten. Ook de uitslag zal er vermoedelijk helemaal anders zijn. De teerling is dus nog niet geworpen.

Deel dit artikel