Doe mee aan de Award voor Briljantste Mislukking

Vorig jaar ontving Vredeseilanden de allereerste prijs voor Briljantste Mislukking in de Ontwikkelingssamenwerking. De award beloont organisaties die gedurfde pogingen, mislukkingen en leermomenten openlijk delen zodat ook andere organisaties eruit kunnen leren. Vredeseilanden nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de tweede editie.

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen

Geen succes zonder mislukking en zonder mislukkingen geen vooruitgang. Zo luidt het uitgangspunt van het Instituut voor Briljante Mislukkingen dat de award voor beste leermoment in de ontwikkelingssamenwerking uitreikt.

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen vindt dat de angst om met mislukkingen te worden geassocieerd het lerend vermogen in de ontwikkelingssector teveel blokkeert. Om meer openheid en innovatiekracht als kerncompetentie te stimuleren is De Briljante Mislukking Award in de Ontwikkelingssamenwerking ingesteld. Het is de tweede keer dat de award wordt uitgereikt.

Alle organisaties die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling, van NGO tot multinational en overheid kunnen een case indienen tot 1 oktober 2011. De uitreiking van de jury en publieksprijs vindt plaats op 13 oktober 2011 tijdens Partos Plaza in Amsterdam.

Vredeseilanden als lerende organisatie

Vredeseilanden zoekt via samenwerking met boerenorganisaties, bedrijven en overheden naar manieren waarop boeren hun producten efficiƫnt op de markt kunnen brengen om zo een waardig inkomen te verwerven. We zetten pilootprojecten op waarvan we de resultaten zo breed mogelijk delen, opdat andere overheden, ngo's, bedrijven en boerenorganisaties eruit leren en ze overnemen.

Die aanpak vergt precies dat je regelmatig terugkijkt op de mislukkingen en successen die je onderweg tegenkomt. Alleen zo kun je de stap zetten van een pilootproject naar grootschalige verandering. Want ontwikkeling is complex. Het is voortdurend uitproberen, botsen, bijsturen en opnieuw proberen. Nog meer dan onze successen, moeten we daarom onze mislukkingen vieren. Participeren aan de Award voor de Meest Briljante Mislukking is een fantastische manier om dit te doen.

In haar inzending vorig jaar beschreef Vredeseilanden hoe een vernuftig kredietsysteem voor de boerencoƶperatieve COOCENKI in Oost-Congo tot stand kwam via twee mislukte tussenstappen.

Deelnemen

Het formuleren en inzenden van een case is eenvoudiger dan je denkt. Een briljante mislukking is niets anders dan een goed voorbereide poging om iets te realiseren met een andere uitkomst dan gepland en een leereffect. Deze powerpoint maakt duidelijk wat een Briljante Mislukking is:

Brilliant Failures Award

Ga naar de website www.brilliantfailures.com/awardDC (Engelstalig) voor meer informatie en het uploaden van je case. Dit kan zowel in het Engels als in het Nederlands.

Naast het uitreiken van de award kan je ook met behulp van de Cultuur Check reflecteren op de eigen organisatiecultuur in termen van ruimte voor experiment, innovatie en het delen van lessen.

Ook biedt het Instituut voor Briljante Milsukkingen een speciale workshop aan om organisaties te ondersteunen in het voorbereiden van een inzending en het toepassen van de Cultuur Check. Mail naar bas@briljantemislukkingen.nl voormeer informatie en reserveringen.

Rikolto (Vredeseilanden) DOOR:

Deel dit artikel