Dossier 'Jongeren met plannen': jongeren in Burkina Faso

burkina faso jongerenmetplannen broederlijkdelen

Je bent jong en je wil wat. Je hebt dromen en je wil jouw toekomst uitbouwen. En dan groei je op in Gaza, een oorlogsgebied, en ben je als kind gevangen in een gewapend conflict. Of je groeit op in een van de armste landen ter Wereld, Haïti. Wat dan?


Broederlijk Delen werkt aan kansen voor jongeren, samen met zijn partnerorganisaties. In het dossier 'Jongeren met plannen' werpen we een blik op 4 jongerenprojecten die Broederlijk Delen steunt: in Gaza, Haïti, Burkina Faso en Senegal.


 

 

Organisation Démocratique de la Jeunesse (ODJ) is niet gegroeid uit een Europees model van jeugdbeweging, maar helemaal uit de noodzaak die Burkinabé jongeren voelen om samen op te komen voor hun rechten. ODJ bestaat uit ongeveer 3.000 jonge vrijwilligers die jongeren bijeen brengen in meer dan 180 lokale wijkcomités.

Deze kleine groepen zijn verder georganiseerd per dorp, gemeente en provincie. Op die manier bereikt ODJ jongeren uit alle lagen van de bevolking, zowel op het platteland als in de steden in 33 provincies van Burkina Faso.

De bevolking van Burkina Faso is heel jong. 73 % van de mensen is jonger dan 30 jaar. Al op jonge leeftijd dragen ze bij aan het inkomen van het huishouden, maar werk vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Veel jongeren trekken dan ook weg van het platteland om hun kans op werk te vergroten. Vaak komen ze terecht in onmenselijke werkomstandigheden in fabrieken in de stad of in de mijnbouw.

Een planmatige aanpak, met steun van Broederlijk Delen


ODJ wil dat het maatschappelijk welzijn van jongeren in alle sociale lagen van de bevolking gegarandeerd wordt. Daarom verdedigt en beschermt ODJ de rechten van de jeugd en stimuleert ze solidariteit tussen jongeren en hulp aan elkaar.

ODJ wil jongeren een stem geven en hen beter in staat stellen om samen op te komen voor de bescherming van hun rechten. Arianne Idzenga, lokale vertegenwoordiger van Broederlijk Delen in Burkina Faso: "Wat is de basis van het werk van ODJ? Alles begint met de droom van jongeren en hun ambities".

Zie ook:

Deel dit artikel