Dossier 'Jongeren met plannen': jongeren in GazaJe bent jong en je wil wat. Je hebt dromen en je wil jouw toekomst uitbouwen. En dan groei je op in Gaza, een oorlogsgebied, en ben je als kind gevangen in een gewapend conflict.


Broederlijk Delen werkt aan kansen voor jongeren, samen met zijn partnerorganisaties. In het dossier 'Jongeren met plannen' werpt Broederlijk Delen een blik op 4 jongerenprojecten: in Gaza, Haïti, Burkina Faso en Senegal.


Zuiddag 'Work for Change'


zuiddag logoIn het kader van Zuiddag 'Work for Change' slaan jaarlijks 155 scholen de handen in elkaar om de wereld een klein beetje beter te maken en vriendschapsbanden te smeden.  Elk jaar, op 16 oktober werken 12.000 Vlaamse en Brusselse jongeren letterlijk voor verandering.

Leerlingen, vanaf het vierde jaar secundair onderwijs, steken die dag voor Palestijnse leeftijdsgenoten hun handen uit de mouwen bij bedrijven, organisaties, overheidsinstellingen, zelfstandigen of particulieren. Dat gaat van de ondersteuning van bankbedienden tot het winterklaar maken van een kloostertuin. Sommigen worden zelfs journalist of minister voor één dag.

Dit jaar werd het project 'Drama en Dromen' van onze partnerorganisatie Theatre Day Productions (TDP) uit Gaza, verkozen door de jongeren.


Uitwisseling
Net zoals alle voorgaande jaren was er een reis van Belgische jongeren naar het project gepland. Op 28 juli zouden 4 jongeren naar Israël en de Palestijnse gebieden vertrekken. Maar door het recente conflict is de reis niet kunnen doorgaan. Hopelijk kan het bezoek van een groep Palestijnse jongeren van TDP naar België wel plaatsvinden. Zij logeren dan in gastgezinnen verspreid over heel Vlaanderen.

De jongeren bezoeken van 6 tot en met 10 oktober scholen en steden en vertellen over hun leven en het theaterproject. 13 t.e.m. 15 oktober zijn gereserveerd voor theatervoorstellingen die de jongeren zullen opvoeren. Ze willen absoluut op bezoek komen en spelen voor Belgische jongeren. Hun vastberadenheid blijkt ook uit hun woorden: "We zijn sterker dan de oorlog." 

Zorgeloos jong zijn in Gaza?


Broederlijk Delen is sterk verontwaardigd over het recente conflict tussen Israël en Hamas, waarbij Israël de Gazastrook bombardeerde en Palestijnse gewapende groeperingen raketten op Israël afvuurden. Dit conflict heeft opnieuw diepe wonden geslagen, in het bijzonder in Gaza. Langs beide zijden zijn er doden te betreuren.

Het Israëlische leger viseerde onder meer scholen, infrastructuur en duizenden huizen. Meer dan 2100 Palestijnen, waarvan bijna 500 kinderen, kwamen om. In de Gazastrook is de burgerbevolking, de meerderheid jonger dan 18, wanhopig. Er vielen 6 Israëlische burgerslachtoffers en 64 soldaten. Zuiddag en Broederlijk Delen zijn ongerust over de situatie van Israëlische en Palestijnse jongeren en geloven dat hun situatie en hun stem meer aandacht verdienen.


 

Recht op jong zijn systematisch geschonden

Renad-Group
Noch de Palestijnse gewapende groeperingen, noch het Israëlische leger respecteren basisrechten van kinderen en jongeren. Palestijnse kinderen krijgen te maken met extreem geweld en het verlies van dierbaren.

Volgens Defence for Children International-Palestine, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, zaten er in mei van dit jaar 214 Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen, waarvan 32 kinderen tussen 12 en 15 jaar oud. Bij ondervragingen krijgen ze vaak te maken met fysiek en psychisch geweld.

In het recente conflict werden volgens de Verenigde Naties bijna 500 Palestijnse kinderen gedood. De bescherming van jongeren en kinderen in de regio moet een prioriteit worden. Jong zijn in Gaza betekent een leven met weinig uitlaatkleppen: geen cinema, geen optredens, nauwelijks sportterreinen, niet op café kunnen gaan met je vrienden, ... Door de Israëlische blokkade en de gesloten grensovergangen zitten jongeren gevangen op de smalle kuststrook.

 

De helende kracht van verbeelding en cultuur


Toch is er ook een lichtpunt. In Israël en de Palestijnse gebieden zijn er actieve organisaties die onder meer rond jongeren, cultuur en mensenrechten werken. Zij timmeren aan een andere toekomst. TDP biedt jongeren in de Gazastrook via theater een uitlaatklep voor hun frustraties, angsten en zorgen. Ze brengt voorstellingen voor kinderen vanaf zes jaar, geeft workshops en trainingen aan tieners en biedt zelfs een dramaopleiding aan.De-jongen-die-niet-sprak

Theatre Day Productions
getuigt dat het effect van hun toneelactiviteiten tijdens de vorige conflicten in 2008 en 2012 bijzonder sterk was. Zo vertelt artistiek directeur Rafat: "Er was een jongen in een van onze dramaworkshops in een vluchtelingenkamp aan de zee. Al een half jaar was hij niet meer in staat om te praten. Nadat hij drie weken elke dag een dramaworkshop volgde, zonder dat we hem forceerden, ontspande hij langzaamaan en begon hij weer te praten. En op het einde van de uiteindelijke voorstelling hield hij zelfs een monoloog."

Zelfs tijdens het recente conflict was de vraag groot om iets voor jongeren te doen, zodat deze aan iets anders konden denken dan aan het constante gevaar. Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA erkent de belangrijke rol die TDP voor jongeren speelt. Het vroeg om zo snel mogelijk iets op poten te zetten voor getraumatiseerde jongeren. Het team van TDP gaat nu training geven aan 'mental health counselors' op scholen, die zo jongeren kunnen bijstaan.

 

Een fundament voor vrede


Door onze steun aan TDP dragen we bij aan het recht op jong zijn in Gaza. Jongeren krijgen de kans om hun gevoelens te uiten, conflicten te leren oplossen zonder geweld, hun stem te laten horen, hun trauma's bespreekbaar te maken en voor het eerst positieve verantwoordelijkheid te nemen. Het is een belangrijk fundament voor vrede, ook voor jongeren in Gaza.

Lees ook Dagboek uit de Gazastrook van Rana Mourtaja (17). Rana is één van de jonge acteurs van Theatre Day Productions en schrijft over in leven blijven in de Gazastrook.


Zie ook:

Deel dit artikel