Dossier: Koerdisch kruitvat in Turkije

Koerdisch kruitvat

De al wankele wapenstilstand tussen de Turkse overheid en de Koerdische PKK werd in 2015 opgeblazen. Koerdische jongeren barricadeerden stadswijken, geïnspireerd door hun Syrische volksgenoten. Turkse ordediensten sloegen hard terug. Toon Lambrechts bericht van achter de barricaden in het Koerdisch kruitvat in Turkije.

'Het oude hart van Koerdisch Turkije bloedt dood'
Sinds augustus vorig jaar laait het geweld in de Koerdische regio in het zuidoosten van Turkije weer op. Koerdische jongeren, gelieerd aan de PKK, voeren er een stadsoorlog met politie en leger. Toon Lambrechts bericht vanuit Sur, het historische centrum van Diyarbakir, dat al sinds december belegerd wordt. In Istanboel sprak hij de voormalige burgemeester.
Lees meer

Syrisch Koerdistan is de nachtmerrie van de Turkse leiders
Nusaybin dreigt het volgende slagveld te worden in de strijd tussen het Turkse leger en Koerdische militanten. In de grensstad met Syrië worden volop nieuwe barricades gemaakt in de wijken die het Turkse gezag verwerpen. Want met het afkondigen van een uitgaansverbod en het begin van militaire operaties in de stad naburige Idil komt een confrontatie dichterbij.
Lees meer

Peter Edel: 'De vluchtelingen zijn een wapen in de handen van Erdogan'
De Nederlandse journalist en fotograaf Peter Edel woont al jaren in Istanboel vanwaar hij de ontwikkelingen in Turkije volgt. Hij schreef onder andere het boek "De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije". De huidige koers van het land stemt pessimistisch, aldus Edel. 'De gebeurtenissen van vandaag leggen de kiem voor nog eens 35 jaar oorlog'
Lees meer

Erdogan plant Nieuw-Koerdistan
De Koerdische steden van Turkije zijn al maanden het toneel van bikkelharde gevechten. Het ziet ernaar uit dat het einde van het geweld nog ver is. De onvermijdelijke verwoesting die de oorlog met zich meebrengt, biedt president Erdogan de uitstekende gelegenheid om de opstandige regio opnieuw vorm te geven.
Lees meer

Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel