Drie jaar na de aardbeving in Sichuan

Ik kan het amper geloven wanneer de chauffeur me wijst op de heuvel met nette, crèmekleurige huizen. “Dat is de plek waar de noodhulpteams (Emergency Response Units - ERU, nvdr) en het Basiskamp van het Rode Kruis opgesteld stonden na de aardbeving”, vertelt de bestuurder.

Drie jaar geleden worstelden we hier nog met het opstellen van onze tenten en materiaal in de modder. Vandaag hebben mensen met steun van het Rode Kruis hun huizen herbouwd en proberen ze weer in hun levensonderhoud te voorzien.

Neem nu de 49-jarige kippenboerin Tang Fuxiu. Wanneer we haar bezoeken heeft zij nog maar enkele kippen over. De rest, zo’n duizendtal kippen, heeft ze net verkocht aan lokale restaurants. Tang Fuxiu had voor de aardbeving al wat ervaring met kippen houden. Dankzij het Rode Kruis kon ze in september vorig jaar deelnemen aan een opleiding waar ze de nodige technische kennis opdeed om van haar kippenkwekerij een goeddraaiende zaak te maken.

Het leven is hard geweest voor Tang Fuxiu. Ze verloor haar echtgenoot en schoonzoon door de aardbeving. “In het begin wilde ik niet blijven leven”, vertelt ze. Nu heeft ze meer moed en wil ze haar bedrijf uitbreiden en verbeteren. Ze hoopt een lening af te sluiten bij het financiële programma van het Rode Kruis in China om zo betere hokken voor haar kippen te bouwen.

We brengen ook een bezoek aan restaurateur Shuai Yuhua. Zij volgde een Rode Kruisopleiding om haar kookkunsten en klantvriendelijkheid te verbeteren. “Sinds de opleiding hebben we veel meer klanten”, vertelt Shuai Yuhua. “Meer mensen vinden ons eten lekker en we hebben ook vaste klanten. Voor de opleiding waren onze maaltijden niet zo goed.” In het verleden had Shuai slechts twee of drie volle tafels per dag. Nu is het restaurant zo populair dat ze extra bedienden moet tewerkstellen.

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel